Υψηλότερο κίνδυνο για άγχος κατά 12% και για κατάθλιψη κατά 7% διαπίστωσαν οι ερευνητές

Ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων, οι τηγανητές πατάτες, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την ψυχική υγεία.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει έρευνα που διεξήχθη από ειδικούς στην Χανγκτσόου της Κίνας η οποία διαπίστωσε ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφών και ιδιαίτερα των τηγανητών πατατών, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για άγχος κατά 12% και κατάθλιψη κατά 7% σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν καταναλώνουν αντίστοιχες τροφές. Η συσχέτιση ήταν πιο έντονη ανάμεσα στους νεαρούς άνδρες και τους νεότερους καταναλωτές.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS, αξιολογήθηκαν 140.728 άνθρωποι σε διάστημα 11,3 χρόνων. Οι ερευνητές απέκλεισαν μετέχοντες που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη τα δύο πρώτα χρόνια. Ακολούθως διαπιστώθηκαν συνολικά 8.294 περιπτώσεις άγχους και 12.735 κατάθλιψης ανάμεσα σε εκείνους που κατανάλωναν τηγανητά. Συγκεκριμένα οι τηγανητές πατάτες φάνηκε να προκαλούν αύξηση του κινδύνου κατάθλιψης κατά της 2% υψηλότερο σε σχέση με το τηγανητό λευκό κρέας. 

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε άρθρο του CNN, οι ειδικοί σε ζητήματα που αφορούν στη διατροφή δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά και δεν είναι σαφές αν τα τηγανητά τρόφιμα προκαλούν προβλήματα ψυχικής υγείας ή αν οι άνθρωποι που βιώνουν συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους προτιμούν τα τηγανητά τρόφιμα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις