Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου γράφει την πιο λαμπρή σελίδα της πολύχρονης ιστορίας – Πάνω από 3 εκατ. ευρώ η επένδυση

Αποστολή στη Χίο: Δημήτρης Χριστούλιας

Με σύμμαχο λαμπρούς επιστήμονες, την τεχνολογία, τους εκατοντάδες μαστιχοπαραγωγούς η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου γράφει την πιο λαμπρή σελίδα στην ιστορία της εγκαινιάζοντας ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Έρευνας Μαστίχας. Ένα Κέντρο Έρευνας που δεν έχει κυριολεκτικά τίποτα να ζηλέψει από ανάλογα που υπάρχουν για άλλα προϊόντα σε όλη την Ευρώπη.

Η Ένωση Μαστιχοπαραγών Χίου απέδειξε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι οδηγεί την εξελίξεις έχοντας στραμμένο το βλέμμα της στο μέλλον με σύμμαχο την τεχνολογία και την επιστημονική γνώση. Ενώνοντας τις δυνάμεις του με άλλες εταιρείες δημιουργούν ένα Κέντρο Έρευνας από το οποίο αναμένεται να προκύψουν στο άμεσο μέλλον εκατοντάδες προϊόντα, από τρόφιμα μέχρι και φάρμακα.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας Γιάννη Μανδάλα, ο οποίος τόνισε ότι «το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας ξεκινά τώρα την έρευνα και τον σχεδιασμό προϊόντων για τα επόμενα χρόνια. Το έργο είχε χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά ξεπέρασε τα 3 εκατ. ευρώ και η κατασκευαστική περίοδος κράτησε 18 μήνες».

«Από την νέα επένδυση, η μαστίχα και τα παράγωγά της θα τοποθετηθούν με ευνοϊκότερους όρους στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, προσδίδοντας μεγαλύτερη αξία, τόσο στη μαστίχα όσο και στους παραγωγούς της» ανέφερε ο Κωνσταντίνος Γανιάρης πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας (ΚΕΜ).

Ο Γιώργος Τούμπος πρόεδρος Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου από την πλευρά του ανέφερε ότι «Με την λειτουργία του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας, η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου μπαίνει σε μια καινούργια αναπτυξιακή τροχιά, μια τροχιά μεγαλύτερης εξωστρέφειας, περαιτέρω καθετοποίησης και επιστημονικής τεκμηρίωσης».

Τα εγκαίνια του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας τέλεσε ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου ενώ το «παρών», μεταξύ πολλών άλλων, έδωσε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πρώην Περιφερειάρχη, Χριστιάνας Καλογήρου, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μανδάλας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλος Καλογεράκη,ο εφοπλιστής καπετάν Παναγιώτης Τσάκος και ο sir Μενέλαος Πάγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος στην Astra Zeneca.

Το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας είναι έργο εμβληματικό, για τη Χίο και τη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και έργο ιδιαίτερης σημασίας και συμβολισμών αφού σε αυτό συμπυκνώνονται οι μελλοντικές προσδοκίες της Μαστίχας. Ιδρυτικοί μέτοχοι του Κέντρου Έρευνας είναι οι: ΕΝΩΣΗ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ(36%), MEDITERRA (36%), IASISPHARMA(20%), PHARMAQ (4%) και PHARMAGNOSE(4%).

Όραμα των ιδρυτικών μετόχων είναι το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας να αποτελέσει αξιόπιστο φορέα που θα συντονίζει την Ακαδημαϊκή συζήτηση και επιστημονική έρευνα για τη μαστίχα. Ερευνητικός Φορέας που θα καταγράφει συστηματικά τα ευρήματα της παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας, θα αναζητά νέες και θα εξελίσσει υφιστάμενες εφαρμογές, και ο οποίος τελικά θα λειτουργεί ως Γέφυρα Γνώσης ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τις Βιομηχανικές Επιχειρήσεις όλων των κλάδων που επενδύουν ή θέλουν να επενδύσουν στη μαστίχα.

Κοινή πεποίθηση των Μετόχων και της Διοίκησης του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας είναι ότι η πρωτοβουλία αυτή θα σημαδέψει το μέλλον της μαστίχας τα επόμενα χρόνια προσθέτοντας στο πάζλ των επιτυχημένων πρωτοβουλιών της ΕΝΩΣΗΣ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ(εργοστάσιο ΕΛΜΑ, ίδρυση mastihashop, ίδρυση Μουσείου Μαστίχας) το κομμάτι της εφαρμοσμένης έρευνας σε συνέχεια της αυτοχρηματοδοτούμενης επιστημονικής έρευνας που έχει αρχίσει από την ΕΜΧ και τις θυγατρικές της τα τελευταία 20 χρόνια.

Το Βιομηχανικό Κέντρο Έρευνας Μαστίχας είναι ο πρώτος ερευνητικός Οργανισμός που ιδρύεται στη Χίο και αποτελεί μια επενδυτική πρωτοβουλία -μήνυμα ότι οι τοπικές κοινωνίες, με πείσμα, υπομονή και σε συνεργασία με τις αρμόδιες τοπικές και περιφερειακές Αρχές μπορούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν έργα σύνθετα, μακρόπνοα και υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Αποτελεί Επενδυτική – Συνεταιριστική πρωτοβουλία που γεννήθηκε από τη θυγατρική MEDITERRA και η οποία αμέσως αγκαλιάστηκε με θέρμη τόσο από τη μητρική ΕΜΧ όσο και από εκπροσώπους της Ακαδημαϊκής και Επιχειρηματικής κοινότητας με αποτέλεσμα τη σύσταση του ομώνυμου νομικού προσώπου το Δεκέμβριο του 2017.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις