Στην κορυφή της παραγωγής τα λευκά κρασιά
Το 66,7% της οινικής παραγωγής είναι λευκοί οίνοι και το 33,7% ερυθροί
Μειωμένη κατά 13,86% ήταν η ελληνική οινοπαραγωγή την περίοδο 2022/2023, με τον όγκο παραγωγής οίνου στη χώρα μας να φτάνει τα 2.126.844 hl, σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
και Τροφίμων και επεξεργάστηκε η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ, «η πρόβλεψη οινοπαραγωγής που κατατέθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 (1.715.920 hl), εμφάνιζε ιδιαίτερα σημαντική πτώση, της τάξης του 30,5%, γεγονός που πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη, αφού βασίζεται σε εκτιμήσεις των ΔΑΟΚ, ενώ η οριστική παραγωγή βασίζεται στις Δηλώσεις Παραγωγής των οινοποιείων».
Επίσης, μειωμένη κατά 10,73% εμφανίζεται η ελληνική οινοπαραγωγή σε σύγκριση με το μέσο όρο της προηγούμενης 5ετίας.
Την περίοδο 2022/2023 η μεγαλύτερη πτώση (21,07%) καταγράφεται σε οίνους χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη, και ακολουθούν οι Οίνοι με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (20,22%). Αντίθετα, αύξηση παρουσιάζουν οι Οίνοι με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (11,44%) και οι Ποικιλιακοί Οίνοι (2,26%).
Επί του συνόλου της οινοπαραγωγής το μερίδιο των οίνων με ΠΟΠ ανέρχεται σε 7,49% (159.391 hl), των οίνων με ΠΓΕ σε 21,79% (463.491 hl), των ποικιλιακών οίνων σε 10,66% (226.916 hl), των οίνων χωρίς ΓΕ σε 60,04% (1.271.037 hl) και των άλλων οίνων σε 0%.
Στο σύνολο της οινοπαραγωγής οι λευκοί οίνοι αντιπροσωπεύουν το 66,68% (1.418.227 hl), ενώ οι ερυθροί και οι ερυθρωποί το 33,32% (708.617 hl). Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ, από το 1990 έως και το 2022, καταγράφεται μείωσης της οινοπαραγωγής, κατά μέσους όρους, κατά 40%.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις