Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε καθόλου ζάχαρη μέχρι τα δύο τους χρόνια
Συμβουλές για τους γονείς για την εξάλειψη ή τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης στα παιδιά και τα βρέφη.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην υπάρχει καθόλου ζάχαρη στη διατροφή των βρεφών και ελάχιστη έως καθόλου για τα παιδιά 12 έως 24 μηνών. Τα πρόσθετα σάκχαρα είναι η ζάχαρη αλλά και τα σιρόπια που προστίθενται στα τρόφιμα κατά την επεξεργασία ή την προετοιμασία των τροφών του. Μπορεί να είναι φυσικά σάκχαρα, όπως το μέλι, ή τεχνητά γλυκαντικά, όπως το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Γιαούρτι, παιδικά σνακ, ποτά φρούτων, επιδόρπια και γλυκά προϊόντα αρτοποιίας είναι οι πιο κοινές πηγές πρόσθετων σακχάρων στη διατροφή των βρεφών και των νηπίων.
Σε αντίθεση με τα σάκχαρα που υπάρχουν φυσικά στα φρούτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά και το ψωμί και άλλα δημητριακά, τα φυσικά σάκχαρα και τα τεχνητά γλυκαντικά που προστίθενται στα τρόφιμα είναι αυτά που πρέπει να εξαλείψουμε ή να περιορίσουμε στη διατροφή των μικρών παιδιών. Μα γιατί?
Από τη γέννηση έως τους 24 μήνες, η σωστή ανάπτυξη και ανάπτυξη απαιτούν θερμίδες και θρεπτικά συστατικά. Τα τρόφιμα και τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα παρέχουν πολλές θερμίδες – που αναφέρονται ως «κενές θερμίδες» – αλλά όχι πολλά θρεπτικά συστατικά. Η προσφορά τροφών με πρόσθετα σάκχαρα σε παιδιά από τη γέννηση έως τους 24 μηνών είναι προβληματική γιατί τρώνε σχετικά μικρές ποσότητες φαγητού σε αυτό το στάδιο.
Τα παιδιά που τρέφονται με δίαιτες πλούσιες σε πρόσθετα σάκχαρα είναι πιο πιθανό να έχουν μια σειρά από αρνητικές συνέπειες για την υγεία καθώς αναπτύσσονται, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών παθήσεων και της τερηδόνας.
Μερικές πρακτικές συμβουλές για τους γονείς για την εξάλειψη ή τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης στα παιδιά και τα βρέφη:
1. Κοιτάξτε στην ετικέτα των τροφίμων
Ελέγξτε την ποσότητα των προστιθέμενων σακχάρων στην ετικέτα διατροφικών στοιχείων στα τρόφιμα και τα ποτά προτού τα αγοράσετε. Οι ετικέτες περιλαμβάνουν την ποσότητα “Συνολικά σάκχαρα” και, κάτω από αυτήν, την ποσότητα “Προσθήκη Σακχάρων”
2. Επιλέξτε πιο υγιεινά ροφήματα
Αντικαταστήστε τα ζαχαρούχα ποτά με νερό ή γάλα. Εξαλείψτε ή περιορίστε τα ζαχαρούχα ποτά όπως κανονική σόδα, αρωματικά γάλατα, ποτά φρούτων, χυμούς με λιγότερο από 100% φρούτα, αθλητικά ποτά, ενεργειακά ποτά και ζαχαρούχο νερό ή τσάι.
3. Αφαιρέστε τη ζάχαρη κατά την προετοιμασία του φαγητού
Ετοιμάστε φαγητά για το μικρό σας παιδί στο σπίτι χωρίς να προσθέσετε ζάχαρη.
4. Να γνωρίζετε τις διαφορετικές ονομασίες για τη ζάχαρη
Ορισμένα συσκευασμένα τρόφιμα έχουν κυριολεκτικά «γλυκάνει» στο όνομά τους, όπως ζαχαρούχα μήλα ή ζαχαρούχα ροδάκινα. Αλλά η ζάχαρη δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να εντοπιστεί. Συχνά τα τρόφιμα που δεν περιμένουμε να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, όπως τα γιαούρτια.
5. Να προσέχετε τη ζάχαρη που κρύβεται στα συσκευασμένα ή στο κατάστημα τρόφιμα
Εάν προσφέρετε στο παιδί σας συσκευασμένα ή παρασκευασμένα στο κατάστημα τρόφιμα και ποτά, όπως ξηρά δημητριακά, σακουλάκια με φρούτα ή βάζα με παιδικές τροφές, θα πρέπει να περιέχουν ελάχιστα έως καθόλου πρόσθετα σάκχαρα.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις