Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 17,5% τον Μάρτιο και 16,5% τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Istat ενώ το το «άλμα» είναι διπλάσιο από τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή της Ιταλίας, ο οποίος αυξήθηκε κατά 8,1% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο και 8,7% τον Μάρτιο.
Παράλληλα οι τιμές για μακαρονάδα στα εστιατόρια, έχουν αυξηθεί κατά 6,1% σε ετήσια βάση, όπως δήλωσε στο CNBC η ιταλική ομάδα για τα δικαιώματα των καταναλωτών Assoutenti.
Βασική αιτία των αυξήσεων είναι ότι οι παραγωγοί πωλούν ακόμα τα αποθέματα ζυμαρικών τους, που παρασκευάζονταν όταν το κόστος των πρώτων υλών ήταν υψηλότερο λόγω της αύξησης στις τιμές του σιταριού και της ενέργειας. Τον Μάρτιο του 2022, η τιμή του σιταριού σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδά της σε περισσότερο από μια δεκαετία, λόγω του πολέμου.
Ωστόσο έκτοτε το κόστος παραγωγής μειώθηκε έκτοτε και οι υψηλότερες τιμές των ζυμαρικών οφείλονται πλέον σε άλλους παράγοντες, σύμφωνα με την Assoutenti.
«Διατηρούνται υψηλές οι τιμές, για να έχουν μεγαλύτερα κέρδη. Οι τιμές θα πέσουν μόνο ενόψει μιας σημαντικής πτώσης της κατανάλωσης», σημείωσε εκπρόσωπος της ιταλικής ομάδας καταναλωτών στο CNBC προτείνοντας σχέδια για μείωση της κατανάλωσης, με «απεργία ζυμαρικών» τουλάχιστον 15 ημερών. Το 2007, οι Ιταλοί είχαν πραγματοποιήσει μονοήμερη «απεργία» κατά της αγοράς ζυμαρικών όταν οι τιμές αυξήθηκαν σχεδόν κατά 20%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ζυμαρικών το 2022, ένας μέσος Ιταλός καταναλώνει σχεδόν 23 κιλά ζυμαρικά ετησίως.