Το ζήτημα αφορά όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και εντείνεται την καλοκαιρινή περίοδο

Σε μεγάλο πρόβλημα έχει εξελιχθεί για τον κλάδο της εστίασης – όπως άλλωστε και του τουρισμού- η έλλειψη εργαζομένων, το οποίο εντείνεται την περίοδο του καλοκαιριού.

Από τη μία πλευρά, λόγω των αφίξεων των τουριστών στα νησιά δημιουργούνται ανάγκες για περισσότερο προσωπικό προκειμένου να τους εξυπηρετήσει και από την άλλη στα αστικά κέντρα, τα κενά που ήδη υπήρχαν από τον χειμώνα, μεγαλώνουν εξαιτίας της μετακίνησης σημαντικού αριθμού εργαζομένων στις τουριστικές περιοχές για «σεζόν».

Το ζήτημα άλλωστε αφορά πλέον όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, ακόμη και μεγάλες αλυσίδες εστίασης και μάλιστα όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά σε όλη τη διάρκεια τη χρονιάς. Χαρακτηριστικά είναι όσα επεσήμανε πρόσφατα ο επικεφαλής της αλυσίδας Βενέτη, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, σημειώνοντας ότι «μόνο από τα εταιρικά μας μαγαζιά λείπουν σήμερα 100 εργαζόμενοι. Έχουν φύγει παραπάνω από εκείνους που μπορούμε να βρούμε. Πλέον όποιον βρίσκουμε, παλεύουμε με ταχύρρυθμη προσπάθεια να τον βάλουμε να «σταθεί» και να δουλέψει».

Αντίστοιχα και ο ιδιοκτήτης του ομίλου Καστελόριζο, Αντώνης Σταύρου, εξηγούσε πριν από μερικούς μήνες ότι «δεν βρίσκουμε προσωπικό, τη στιγμή που ο καθαρός μισθός που δίνουμε, ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 1.000 ευρώ». Στελέχη της αγοράς άλλωστε επισημαίνουν, ότι ακόμη κι όταν οι επιχειρήσεις είναι διατεθειμένες να αυξήσουν τους μισθούς, αυτό δεν λειτουργεί ως κίνητρο για εργαστεί κάποιος στην εστίαση.

Οι αιτίες των ελλείψεων

Μεγάλες αλλαγές στον κλάδο της εστίασης συντελέστηκαν την περίοδο της πανδημίας, όταν λόγω των περιοριστικών μέτρων τα καταστήματα έμειναν για μεγάλο διάστημα κλειστά και αρκετοί αποχώρησαν αναζητώντας αλλού δουλειά, χωρίς στη συνέχεια να «επιστρέψουν» στην προηγούμενη.

Αυτή είναι μία αιτία στην οποία αποδίδεται το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο φαίνεται πως ο κλάδος δεν προσελκύει πλέον και νέους εργαζόμενους.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ως λόγους, τα συχνά εξαντλητικά ωράρια, τη συνεχόμενη εργασία χωρίς ρεπό, τις χαμηλές απολαβές αλλά και την εποχικότητα του επαγγέλματος στην περίπτωση που εργάζονται για σεζόν. Ή ακόμη και τις συνθήκες διαβίωσης που σε αρκετές περιπτώσεις αντιμετωπίζουν όταν καλούνται να δουλέψουν εκτός του τόπου κατοικίας τους.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις