Στο «μικροσκόπιο» και η αλόη βέρα μετά την ασπαρτάμη
Τι επισημαίνουν οι ειδικοί
Αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι η αλόη βέρα ενδεχομένως να συμπεριληφθεί στις πιθανές καρκινογόνες ουσίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας λίγες μέρες μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η ανακοίνωση ότι ο ΠΟΥ θα αποφανθεί αν θα συμπεριλάβει την ασπαρτάμη στη λίστα με τις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες.
Το διάσημο για τις φερόμενες ευεργετικές και θεραπευτικές του ιδιότητες φυτό μπήκε στο «μικροσκόπιο» μετά από διετή μελέτη σε αρουραίους, η οποία διαπίστωσε ότι τα τρωκτικά των οποίων το πόσιμο νερό ήταν εμπλουτισμένο με το εκχύλισμα φύλλων της είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως μετέδωσε το BBC.
Η «ετυμηγορία» για την ασπαρτάμη ως «πιθανή καρκινογόνα ουσία» αναμένεται στις 14 Ιουλίου από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), τον ερευνητικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) . Ωστόσο δεν θα συμβεί το ίδιο για την αλόη, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη. Η πράσινη φλούδα της αλόης είναι γνωστό ότι περιέχει ανθρακινόνες που είναι ήδη καταχωρημένες στην κατηγορία των πιθανών καρκινογόνων, όπως εξήγησε η καθηγήτρια. Δεν πρέπει ούτε να βράζουμε, ούτε να πολτοποιούμε αλλά ούτε και να ακουμπάμε επάνω μας τη φλούδα της αλόης, είπε η Χρύσα Σαρδέλη ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι τα προϊόντα με ζελέ αλόης δεν μας ανησυχούν, καθώς η επάλειψη εξωτερικά δεν ενέχει κίνδυνο.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις