Κάθε χρώμα ισοδυναμεί με διαφορετικά οφέλη για την υγεία μας. Δες ποια είναι αυτά!

Είναι ευρέως αποδεκτό από τους ερευνητές ότι χρειαζόμαστε μια διατροφή με ποικιλία και ότι ένας τρόπος για να το πετύχουμε είναι τρώγοντας όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου! Είναι όμως το χρώμα ο καλύτερος οδηγός για να πάρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε; Η απόδειξη μπορεί να είναι η μεσογειακή διατροφή, η οποία περιέχει πολλά φρούτα, λαχανικά και υγιή λίπη, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, και συχνά χαρακτηρίζεται ως η πιο υγιεινή διατροφή από τους επιστήμονες. Γιατί είναι όμως σημαντικό να καταναλώνουμε τρόφιμα κάθε χρώματος και τι σημαίνει κάθε χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά;

Τι σημαίνει κάθε χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά

Διαφορετικά χρώματα έχουν διαφορετικά οφέλη για την υγεία. Συγκεκριμένα:

  • Τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά, όπως οι ντομάτες, οι φράουλες και τα κόκκινα φασόλια, είναι γεμάτα με βιταμίνη C, βιταμίνη Α, κάλιο και αντιοξειδωτικά.
  • Τα κίτρινα/πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των καρότων, των ροδάκινων, του σκουός και του ανανά, είναι επίσης φορτωμένα με βιταμίνη C, βιταμίνη Α και κάλιο. Μπορούν επίσης να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να ενισχύσουν την όραση.
  • Τα μανιτάρια, οι μπανάνες, τα κρεμμύδια και άλλα λευκά φρούτα και λαχανικά κάνουν καλό στην καρδιά και βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης.
  • Το πράσινο σημαίνει πολύ κάλιο και βιταμίνη Κ που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στη διαδικασία πήξης του αίματος. Τα πράσινα φρούτα και λαχανικά βοηθούν επίσης στη διατήρηση της υγείας της όρασης και γερά οστά και δόντια. Τα σκούρα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών.
  • Μπλε/μοβ φρούτα και λαχανικά, περιλαμβάνουν κράνμπερι, μωβ σταφύλια, σταφίδες και μελιτζάνα, ενισχύουν την υγεία του ουροποιητικού συστήματος και τη λειτουργία της μνήμης και προάγουν την υγιή γήρανση.

Διαβάστε επίσης: 

Superfoods: Μύθος ή αλήθεια; Γιατί η επιστήμη τα αμφισβητεί

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις