«Ελληνικό πρωινό» μόλις στο 10% των ξενοδοχείων
Το πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» ξεκίνησε να υλοποιείται από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος το 2010
Μόλις 843 τουριστικές επιχειρήσεις, ποσοστό κάτω του 10% του συνόλου των ξενοδοχειακών μονάδων στην χώρα, συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος το 2010 με στόχο την ανάδειξη της γαστρονομικής παράδοσης και ταυτότητας κάθε ελληνικού τουριστικού προορισμού.
Σε πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις επισημαίνεται ότι στην πλέον επισκέψιμη Περιφέρεια της χώρας, αυτή της Κρήτης, μόνο το 8% των ξενοδοχειακών μονάδων συμμετείχε στο πρόγραμμα το 2020. Στην περίπτωση των πεντάστερων ξενοδοχείων το ποσοστό ανέβαινε στο 38%, ενώ έπεφτε δραματικά στις χαμηλότερες κατηγορίες. Αντίστοιχα στη Σαντορίνη από τις περίπου 300 μονάδες, μόνο οι 21 είχαν πάρει μέρος μέχρι τις αρχές του 2021 στο συγκεκριμένο πρόγραμμα
Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το 13,24% του εισερχόμενου τουριστικού εισοδήματος που διαρρέει στο εξωτερικό, το 6,75% αφορά στα καταλύματα και συμπεριλαμβάνει τα τρόφιμα εστιατορίου, ενώ το 1,27% αφορά στην (εκτός καταλυμάτων) εστίαση. Για τα τρόφιμα εστιατορίου, το ποσοστό των εισαγόμενων προϊόντων ανέρχεται σε 74,4% για τα ξενοδοχεία ενός αστεριού, 62% για τα ξενοδοχεία 2 αστέρων, 35,7% για τα ξενοδοχεία 3 αστέρων, 28,8% για τα ξενοδοχεία 4 αστέρων και 39,6% για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων.
Στους ανασταλτικούς παράγοντες για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα επισημαίνονται μεταξύ άλλων η ελλιπής προβολή του προγράμματος ιδιαίτερα για τις μικρότερες μονάδες, η «χαλάρωση» στην αξιολόγηση μετά τη λήψη του σήματος, το υψηλό κόστος καθώς και η αργή διαδικασία πιστοποίησης. Αναφέρεται ακόμα το γεγονός ότι στο πρωινό τους οι επισκέπτες αναζητούν οικείες γεύσεις και δύσκολα δοκιμάζουν τρόφιμα τα οποία διαφοροποιούνται κατά πολύ από τις συνήθειές τους. Τέλος η δυσκολία της συνεργασίας των ξενοδοχείων με τοπικούς παραγωγούς οι οποίοι συχνά δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στον απαιτούμενο όγκο των προμηθειών και τον χρόνο παράδοσης αυτών.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις