Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα προστατευόμενα γεωργικά προϊόντα
Αλλαγές σε ποινές και ελέγχους φέρνει ο νέος νόμος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα γεωργικά ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ προϊόντα.
Tης Κωνσταντίνας Χελιδώνη
Σε εκσυγχρόνιση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τα προστατευόμενα αγροτικά προϊόντα της χώρας, των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης, Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων και των Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το νέο νομοσχέδιο να «έρχεται» στη Βουλή το προσεχές διάστημα. Με στόχο την επίσπευση και απλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της καθημερινότητας, είτε αυτά επικεντρώνονται στις ελεγκτικές διαδικασίες, είτε στις κυρωτικές ή ακόμη και εάν αφορούν την επιτάχυνση των αιτήσεων καταχώρισης των πιστοποιημένων σημάτων, η ηγεσία του υπουργείου έχει βάλει πλέον υψηλά στην ατζέντα, το θέμα των ελληνικών προστατευόμενων προϊόντων.
Προστατευόμενα αγροτικά προϊόντα: Μπλόκο στις ελληνοποιήσεις και στον αθέμιτο ανταγωνισμό
Από την μία η προφύλαξη των τροφίμων από τις τάσεις του «μιμητισμού» που ανθίζουν τα τελευταία χρόνια και από την άλλη η εξασφάλιση τους ως προς την ποιότητα έχει «ενεργοποιήσει» όλους τους μηχανισμούς του υπουργείου. Με μοναδικό σκοπό όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αξιόπιστες πηγές να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα που φτάνουν στο τραπέζι του καταναλωτή είναι ακριβώς αυτά τα οποία οι παραγωγοί -τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές- δημιουργούν με κόπο και μεράκι και στη συνέχεια μπαίνουν στο καλάθι της νοικοκυράς. Σε δηλώσεις του, βέβαια και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός έχει επιβεβαιώσει την επιτακτική ανάγκη περισσότερων ελέγχων στην αγορά προς την κατεύθυνση της προστασίας προϊόντων, παραγωγών αλλά και καταναλωτών επισημαίνοντας ότι: «διαθέτουμε 113 ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα χωρίς να προσμετρούνται οι οίνοι και τα αλκοολούχα και βρισκόμαστε στην 5η θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Προβλέπονται λοιπόν αυστηρές ποινές και συνεχείς έλεγχοι ώστε να τα προστατεύσουμε ακόμη περισσότερο».
Το προσχέδιο
Με το νέο πλαίσιο λειτουργίας, σκοπός είναι η αποτελεσματική και γρήγορη επιβολή κυρώσεων σε όσους πραγματοποιούν παραβάσεις σε εμβληματικά ελληνικά προϊόντα όπως είναι η φέτα. Ειδικότερα, θα αναφέρονται με σαφήνεια οι πιθανές παραβάσεις και θα κατηγοριοποιούνται, καθώς μέχρι πρότινος υπήρχαν κενά στις κυρώσεις. Όπως περιγράφουν στελέχη του υπουργείου: «το νέο πλαίσιο θα πρέπει να λειτουργεί αναλογικά και όχι με τιμωρητικό τρόπο, αφού υπάρχουν παραβάτες με ελαφρύτερα ατοπήματα π.χ λόγω αβλεψίας και φυσικά υπάρχουν και οι βαριές παρανομίες όπως είναι η νόθευση φέτας. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι πλέον θα υπάρχουν συστήματα ιχνηλασιμότητας». Επιπλέον, θα δημιουργηθεί διαδικασία διαβάθμισης των ποινών, στην οποία πρώτα θα δίνεται η ευκαιρία στους παραβάτες να συμμορφωθούν και εφόσον δεν το κάνουν τότε θα επιβάλλονται πιο βαριές ποινές, οι οποίες αφορούν αφαίρεση της ίδιας της πιστοποίησης για ένα χρονικό διάστημα, και σε σοβαρές περιπτώσεις μέχρι και πρόστιμο επί του τζίρου της επιχείρησης.
Δημιουργία δεικτών αποδόσεων
Μία καινοτομία του νέου πλαισίου είναι η θέσπιση δεικτών απόδοσης γάλακτος ανά τυροκομικό προϊόν. Κάθε γαλακτοκομικό προϊόν έχει τις αντίστοιχες αποδόσεις γάλακτος και συγκεκριμένη προβλεπόμενη μέθοδο στη συνταγή του όπως είναι η φέτα, ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που «αλλοιώνουν» τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής με σκοπό να κερδίσουν σε ποσότητα. Στόχος, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι να δημιουργηθεί μία επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν επιστήμονες, το Γενικό Χημείο του Κράτους αλλά και εκπρόσωποι της αγοράς και να θεσπιστούν από κοινού οι δείκτες. Εφόσον, στη συνέχεια, θα βρίσκεται σε προϊόντα ότι αυτές οι αποδόσεις έχουν υπερβεί το όριο που ενδείκνυται τότε αυτομάτως θα «εξιχνιάζονται» οι παραβάσεις.
Επίσπευση διαδικασιών
Πέραν του διοικητικού πλαισίου, το υπουργείο θα προχωρήσει και στην περαιτέρω συνεργασία των ελεγκτικών αρχών. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για μία τεράστια γραφειοκρατία που δεν έχει τελειωμό οπότε για να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητά τους θα πρέπει συνεργαστούν και να αξιοποιούν τα ευρήματα. Βέβαια, τόσο στο υφιστάμενο όσο και στο νέο σύστημα τον έλεγχο θα έχει ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα και στη συνέχεια η κύρωση θα επιβάλλεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό από τριμελή επιτροπή, στην οποία πλέον θα συμμετέχει και μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. «Μέχρι τώρα αυτές οι διοικητικές διαδικασίες διαρκούσαν εβδομάδες έως και χρόνια, τώρα θα επιταχυνθούν. Επιπλέον θέλουμε να εμπλέξουμε και το Νομικό Σύμβουλο του Κράτους τόσο λόγω του εχεγγύου που σου παρέχει όσο και για την καλύτερη νομική θεμελίωση των κυρώσεων» καταλήγουν τα στελέχη.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις