Η παραδοσιακή συνταγή της Σκοπέλου για στριφτή τυρόπιτα στο τηγάνι
Δεν γίνεται να επισκεφθείτε τη Σκόπελο και να μην τη δοκιμάσετε
Στριφτή σκοπελίτικη τυρόπιτα στο τηγάνι, περιχυμένη με μέλι! Απλά υλικά, παραδοσιακή συνταγή, μοναδική νοστιμιά.
Τυρόπιτα Σκοπέλου
Υλικά
Για τη ζύμη:
550 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
220 γρ. νερό, χλιαρό
15 γρ. ξύδι
4 κ.γ. ελαιόλαδο
10 γρ. αλάτι
Κορν φλάουρ
Για τη γέμιση:
500 γρ. φέτα, τριμμένη
500 γρ. ανθότυρο, τριμμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο, για το άλειμμα
Για το σερβίρισμα:
Μέλι
Παπαρουνόσπορο
Εκτέλεση
1 Για τη ζύμη: Παίρνουμε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι, το νερό και το λάδι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας. Με το που σχηματιστεί η ζύμη, την αφαιρούμε από το μπολ, την τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας μας και συνεχίζουμε το ζύμωμα εκεί, μέχρι να αποκτήσει το ζυμάρι μία τελείως λεία υφή.
2 Έπειτα, παίρνουμε ένα ίσιο μαχαίρι, κόβουμε τη ζύμη μας σε οκτώ κομμάτια των 100-110 γρ. και δημιουργούμε μπαλάκια.
3 Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε ένα ταψί του φούρνου με κορν φλάουρ, τοποθετούμε τα μπαλάκια μέσα ώστε να μην ακουμπάει το ένα το άλλο και τα σκεπάζουμε με μια κάπως υγρή πετσέτα ή με μία μεμβράνη τροφίμων. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου μισή ώρα.
4 Παράλληλα, σε ένα μπολ ρίχνουμε τη φέτα, το ανθότυρο, αλατοπιπερώνουμε και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε.
5 Ύστερα, πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας μας με κορν φλάουρ. Παίρνουμε ένα ζυμαράκι, το βουτάμε σε κορν φλάουρ και το ανοίγουμε ελαφρώς με τα χέρια μας. Το τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας μας και με μία ξύλινη βέργα το ανοίγουμε.
6 Ξεκινάμε από την κάτω πλευρά και φτάνουμε τη βέργα μέχρι τη μέση. Γυρνάμε το ζυμάρι ελαφρώς, σαν να γυρνάει ο δείκτης του ρολογιού 5 λεπτά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι να γίνει αρκετά λεπτό.
7 Έπειτα, παίρνουμε τη μία άκρη του, τη διπλώνουμε γύρω από τη βέργα και προς τα μέσα, τυλίγουμε σχεδόν μέχρι την απέναντι άκρη και ανοίγουμε. Γυρνάμε ξανά το ζυμάρι ελαφρώς και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι το φύλλο μας να έχεις πάχος μερικά χιλιοστά.
8 Αμέσως μετά, πασπαλίζουμε το φύλλο με λίγο ελαιόλαδο, απλώνουμε στο κέντρο του ομοιόμορφα τη γέμιση με τη φέτα σχηματίζοντας μια ευθεία γραμμή και διπλώνουμε προς τα μέσα τις 2 άκρες που βρίσκονται πιο κοντά στη γέμιση, ώστε να σκεπάσουν ελαφρώς τη γέμιση.
9 Στη συνέχεια, φέρνουμε το κάτω μέρος του φύλλου πάνω από τη γέμιση και στρίβουμε μέχρι να φτάσουμε στο πάνω μέρος, δημιουργώντας ένα ρολό. Φέρνουμε προς τα μέσα τη μία άκρη, τυλίγουμε τριγύρω με την άλλη και σχηματίζουμε την στριφτή τυρόπιτα (σχήμα σπιράλ – σαλιγκαριού). Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα ζυμαράκια.
10 Ύστερα, στρώνουμε σε ένα ταψί του φούρνου λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με κορν φλάουρ και τοποθετούμε τις στριφτές τυρόπιτες που δημιουργήσαμε, έτσι ώστε να μην ακουμπά η μία την άλλη.
11 Πασπαλίζουμε τις πίτες μας με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.
12 Ψήνουμε τις πίτες για 30-40 λεπτά.
13 Τέλος, βγάζουμε τις τυρόπιτες από το φούρνο, τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο, πασπαλίζουμε με μέλι και παπαρουνόσπορο και σερβίρουμε.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις