Τα τοπικά πιάτα της Σύμης – Από το συμιακό γαριδάκι ως τη «μισοκοφτή»
Πέρα από το πασίγνωστο συμιακό γαριδάκι η κουζίνα του νησιού ξεχωρίζει και για άλλα πιάτα και γλυκά που μπορείτε να απολαύσετε
Συμιακές τυρόπιτες – «τούρτες»
Μικρές μοσχοβολιστές οι “τούρτες” είναι τυρόπιτες με εύκολη ζύμη και απολαυστική τυρένια γέμιση. Ένα έθιμο όπου οι γυναίκες του νησιού άνοιγαν το φύλλο σε σχήμα μισοφέγγαρου, τις έπλαθαν και τις μετέφεραν με τις πινακωτές (μεγάλο ξύλινο εξάρτημα) στο φούρνο της γειτονιάς να ψηθούν.
Κουλούρια «βουτυρένα»
Τα έπλαθαν στρογγυλά και λεπτά και τα άφηναν για να ξεκουραστούν όλη νύχτα, αφού πρώτα τα μετέφεραν και αυτά με τις πινακωτές στον κοντινό φούρνο. Όταν ψήνονταν, η μυρωδιά της μαστίχας σε συνδυασμό με το αγνό βούτυρο ήταν χαρακτηριστική σε κάθε γειτονιά ειδικά κατά την πασχαλινή περίοδο. Πλέον βέβαια τα φτιάχνουν όλο τον χρόνο.
Συμιακά ακούμια
ΤΑ συμιακά ακούμια θυμίζουν πολύ τους λουκουμάδες. Παρασκευάζονται με κύριο συστατικό το ρύζι και σερβίρονται είτε με ζάχαρη άχνη και κανέλα είτε με μέλι και καρύδια.
Κουλούρια «τζαχαρένα»
Οι γυναίκες της Σύμης έπλαθαν τα κουλούρια μικρά και χοντρά. »Μετά το ψήσιμο και αφού κρύωναν τα πασπάλιζαν με ζάχαρη άχνη όπως τους κουραμπιέδες, για τον λόγο αυτό τα ονομάτισαν και «Τζαχαρένα.
Μουσταλευριά ή «μισοκοφτή»
Η μισοκοφτή είναι μια απαλή κρέμα που μοιάζει πολύ με την μουσταλευριά αλλά γίνεται με χυμό από ώριμα κατακόκκινα φραγκόσυκα. Το φραγκόσυκο είναι ένα φρούτο με αρκετές ευεργετικές ιδιότητες και με πολλά θρεπτικά συστατικά. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C αλλά και σε χαλκό, κάλιο, ασβέστιο και ειδικά μαγνήσιο.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις