Τα ιδανικά ελληνικά κρασιά για να συνοδέψουν το γεύμα σας
Οι ξεχωριστές ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα
Ξεκινήστε με κρασιά όλο.. γλύκα
Για το κυρίως γεύμα
Από τα κόκκινα κρασιά δεν θα μπορούσε να λείπει: Ξινόμαυρο, η ευγενέστερη ερυθρή ποικιλία του βορειοελλαδικού χώρου (Νάουσα, Ραψάνη, Γουμένισσα, Αμύνταιο, Τρίκωμο, Σιάτιστα). Από την ποικιλία Ξινόμαυρο θα βρείτε κρασιά που το χρώμα τους εκτείνεται από σκούρο κόκκινο μέχρι και πορφυρό με διάφορες διαβαθμίσεις ανάλογα με τον χρόνο παλαίωσης. Ως προς τα αρώματα, κυριαρχούν αυτά των μπαχαρικών, αλλά και των κόκκινων φρούτων.
Αγιωργίτικο ή Μαύρο Νεμέας Ανάλογα με τον τρόπο καλλιέργειας και οινοποίησης, η ποικιλία Αγιωργίτικο σας προσφέρει εξαιρετικούς οίνους με σημαντικότερο τον Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) Νεμέα, που θα ταιριάξει άριστα χάρη στο πολύ βαθύ κόκκινο χρώμα του, το πλούσιο σώμα και άρωμα και τη βελούδινη γεύση του με κρέας και κόκκινες σάλτσες.
Μαυροτράγανο, μια παλαιά ερυθρή ποικιλία της Σαντορίνης, η μόνη που επέζησε από το μακρινό παρελθόν των εξαιρετικών σταφυλιών του νησιού. Δίνει κρασί με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και με μέτρια οξύτητα, βαθυκόκκινο και με εξαιρετικά φρουτώδες άρωμα, καθώς και με αρώματα μπαχαρικών και κόκκινων φρούτων του δάσους.
Από τα λευκά κρασιά μπορείτε να επιλέξετε:
Αθήρι «το χρυσάφι των Κυκλάδων» γι’ αυτούς που θέλουν να γνωρίσουν με τη σπιρτάδα των λευκών ξηρών κρασιών του Αιγαίου πελάγους (καλλιεργείται στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη). Το λευκοκίτρινο χρώμα του με τις πράσινες ανταύγειες, το διακριτικό, λεπτό φρουτώδες άρωμα, η λιτή και καθόλου βαριά δομή του καθώς και η ήπια γεύση του καθιστούν τα κρασιά της ποικιλίας αυτής κατάλληλα για μεγάλο φάσμα πιάτων. Αποκλειστικά από την ποικιλία Αθήρι παράγεται ο λευκός ξηρός οίνος Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας «Ρόδος» ενώ συμμετέχει στον Ξηρό ΟΠΑΠ «Σαντορίνη».
Ασύρτικο, «το Σαντορινιό». Το ασύρτικο αποτελεί την ευγενέστερη ίσως ελληνική λευκή ποικιλία, η οποία καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση στην Σαντορίνη, αλλά και σε άλλα νησιά (Πάρος, Νάξος). Η ποικιλία δίνει κρασιά ανοιχτόχρωμα έως λευκά, με κυρίαρχα αρώματα αυτά των ξινών εσπεριδοειδών, ενώ υπάρχουν ακόμα αρώματα μήλου, αχλαδιού. Ειδικά στις ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Σαντορίνη διακρίνονται επιπλέον αρώματα μελιού, σταφίδας και λιβανιού.
Μοσχοφίλερο. Καλλιεργείται κυρίως στο Αρκαδικό οροπέδιο, στην περιοχή της Μαντινείας, με την οποία έχει και άρρηκτα συνδεθεί. Η ποικιλία Μοσχοφίλερο είναι πολυδύναμη, με δυνατότητα παραγωγής πολλών διαφορετικών ειδών κρασιού, από ξηρά λευκά μέχρι ροζέ, αφρώδη ή και γλυκά κρασιά, καθώς και το μοναδικό ξηρό κρασί της Μαντινείας. Τα κρασιά από Μοσχοφίλερο, παρά τις όποιες επιμέρους διαφορές τους, ανάλογα με τη χρονιά και τον τόπο καταγωγής τους, με το λουλουδάτο και φρουτώδες άρωμά τους, την τονισμένη οξύτητα και την κομψή, αρκετά γεμάτη γεύση τους, ταιριάζουν όμορφα με πολλά «εξωτικά» πιάτα, αλλά και πιάτα με έντονα αρωματικό χαρακτήρα και πικάντικη γεύση.
Ρομπόλα, η «Κεφαλλονίτισσα» με χρώμα άγουρου λεμονιού και έντονα αρώματα καλοκαιρινών φρούτων και εσπεριδοειδών, με ελαφρύ σώμα, καθώς και σχετικά έντονη οξύτητα, αλλά και υψηλή αλκοολική περιεκτικότητα. Η Ρομπόλα είναι ένα κρασί ευχάριστο, απατηλά ελαφρύ και δροσιστικό, που πίνεται δροσερό. Γευστικά συνδυάστε τη με ψάρι και θαλασσινά.
Σαββατιανό. Μία από τις πιο διαδεδομένες ελληνικές ποικιλίες, με προέλευση που χάνεται στα βάθη των αιώνων, καλλιεργείται σήμερα κυρίως στην ευρύτερη ζώνη της Στερεάς Ελλάδος. Δίνει λευκά κρασιά με κιτρινοπράσινο χρώμα, έως έντονο κίτρινο, με αρώματα ροδάκινου, λεμονιού, ακτινιδίου, μπανάνας, πεπονιού και φράουλας και με σχετικά χαμηλή οξύτητα. Το Σαββατιανό αποτελεί τη βασική ποικιλία από την οποία προκύπτει ο Ρητινίτης οίνος λευκός, η γνωστή Ρετσίνα.
Μαλαγουζιά. Η φίνα αυτή λευκή ελληνική ποικιλία σχετίζεται πιθανότατα με το περίφημο κρασί «Μαλβάσια» του Μεσαίωνα. Τα κρασιά από Μαλαγουζιά έχουν δυνατή ευωδιά, αρώματα που θυμίζουν μοσχάτο, ενώ επίσης αφήνουν στο στόμα μια ελαφρώς πιπεράτη γεύση.
Για το επιδόρπιο
Ιδανικά για το επιδόρπιο είναι τα Ελληνικά «μιστέλια», θα τα βρείτε με την επίσημη ονομασία τους ως Vins de liqueur:
Μοσχάτο, ποικιλία που καλλιεργείται στη Σάμο και δίνει γλυκά κρασιά Ονομασίας Προέλευσης με κορυφαίο το Μοσχάτο Σάμου, ακολουθούμενο από το Μοσχάτο Λήμνου. Στην ίδια ομάδα και το Μοσχάτο Πατρών και Ρίου, το Μοσχάτο Κεφαλληνίας και το Μοσχάτο Ρόδου.
Μαυροδάφνη. Ως έγχρωμη ελληνική ποικιλία καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Πάτρας και στην Κεφαλλονιά. Απολαύστε εξαιρετικά κόκκινα φυσικά γλυκά κρασιά, κατάλληλα για παλαίωση, απαραίτητα 2 χρόνια σε δρύινα βαρέλια, που μπορεί να φθάσει μέχρι και 8 χρόνια, με εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά τα αρώματα που αναπτύσσονται. Τα κρασιά της Μαυροδάφνης έχουν βαθυκόκκινο χρώμα, και αρώματα βανίλιας, κερασιού, αλλά και αποξηραμένων φρούτων -κυρίως σταφίδας- και σοκολάτας.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις