Οι εντάσεις στην Ουκρανία ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση της τιμής του ψωμιού παγκοσμίως
Οι τιμές για τα συμβόλαια σιταριού με το Σικάγο και το Παρίσι έχουν αυξηθεί κατά 10%.
Καθώς η Ουκρανία είναι κύριος προμηθευτής βασικών καλλιεργειών, όπως σιτάρι, καλαμπόκι και ηλιέλαιο, είναι δεδομένο ότι οι εντάσεις που σιγοβράζουν αυτήν την στιγμή στην χώρα ασκούν μια αυξανόμενη πίεση στις γεωργικές αγορές η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές, προσθέτοντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στον παγκόσμιο πληθωρισμό των τροφίμων.
Πιθανή αύξηση των τιμών για σιτάρι και καλαμπόκι στην Ουκρανία
Αν και τα φορτία εξακολουθούν να ρέουν ελεύθερα και δεν υπάρχουν ενδείξεις για τυχόν διακοπές, οι έμποροι είναι ανήσυχοι καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο και το Παρίσι έχουν εκτιναχθεί περίπου στο 10% από τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ το καλαμπόκι είναι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αγορές μπορεί να θυμούνται τι συνέβη το 2014 όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, όταν οι τιμές του σιταριού εκτινάχθηκαν αν και οι αποστολές δεν επηρεάστηκαν ουσιαστικά, όπως δήλωσε ο Peter Collier, ανώτερος σύμβουλος αγοράς της CRM AgriCommodities με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Υπάρχουν πολλοί αγοραστές και καταναλωτές που είναι νευρικοί», είπε. Τα γόνιμα εδάφη της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας έχουν αποφέρει όλο και πιο άφθονες σοδειές τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθιστώντας την Ουκρανία και τη Ρωσία ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες προμήθειες. Συνολικά, αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο του συνόλου του σίτου, του καλαμποκιού και του κριθαριού που πωλούνται στο εξωτερικό, τριπλάσια αύξηση σε σχέση με πριν από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.
Αυτή τη σεζόν, η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν ακόμα περίπου 20 εκατομμύρια τόνους σιταριού για αποστολή, σύμφωνα με τη σύμβουλο SovEcon, και η Ουκρανία βρίσκεται στη μέση της περιόδου αποστολής καλαμποκιού. Οποιεσδήποτε διαταραχές σε αυτές τις ροές θα μπορούσαν να “σφίξουν” τις παγκόσμιες αγορές που ήδη παλεύουν με τη συρρίκνωση των αποθεμάτων και εξαρτώνται από τις επόμενες συγκομιδές για την αναπλήρωση της προσφοράς.
Τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας κυριαρχούν σε κοντινές αγορές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπου ζουν αρκετοί από τους μεγαλύτερους αγοραστές σιταριού και κριθαριού στον κόσμο. Αλλά οι καλλιέργειές τους είναι επίσης κρίσιμες και μακρύτερα, με την Ουκρανία να είναι σημαντικός προμηθευτής καλαμποκιού στην Κίνα και το ρωσικό σιτάρι να φτάνει μέχρι το Μεξικό τις τελευταίες σεζόν.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις