Σύμφωνα με τους ειδικούς ορισμένες σαμπάνιες έχουν ήδη πολύ διαφορετική γεύση από τη σαμπάνια που έπιναν οι άνθρωποι πριν από χρόνια

Η άνοδος της θερμοκρασίας στην Ευρώπη και ο ολοένα και πιο ασταθής καιρός πυροδοτούν φόβους ότι η περιοχή της Καμπανία της Γαλλίας θα μπορούσε να καταστεί ακατάλληλη για την παραγωγή της.

Περισσότερα από 325 εκατομμύρια μπουκάλια σαμπάνιας πωλήθηκαν το 2022, ξεπερνώντας τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ (6,6 δισεκατομμύρια δολάρια) σε πωλήσεις για πρώτη φορά, σύμφωνα με την εμπορική ένωση σαμπάνιας Comité Champagne. Οι μεγαλύτερες αγορές είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ιαπωνία.

Η κλιματική αλλαγή, ωστόσο, θέτει το μέλλον του ποτού υπό αμφισβήτηση, σύμφωνα με το CNBC. Οι οίκοι σαμπάνιας θα πρέπει να προσαρμοστούν για να επιβιώσουν και η γεύση της σαμπάνιας θα μπορούσε να αλλάξει στην πορεία του χρόνου, προσθέτει.

Σύμφωνα με τη μελέτη S&P Global Sustainable1, η έκθεση της περιοχής της Καμπανίας σε φυσικό κίνδυνο που προκαλείται από την ξηρασία θα τριπλασιαστεί σχεδόν μέχρι τη δεκαετία του 2050, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα για τους αμπελώνες.

Η ξηρασία μάλιστα δεν είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή. Ο καιρός είναι όλο και πιο ασταθής, με τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τους παγετούς να κάνουν την εμφάνισή τους συχνότερα τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και αν τα σταφύλια είναι ακόμα σε θέση να αναπτυχθούν σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα, οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν την ανάπτυξη του καρπού και να προκαλέσουν ζημιά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ορισμένες σαμπάνιες έχουν ήδη πολύ διαφορετική γεύση από τη σαμπάνια που έπιναν οι άνθρωποι πριν από χρόνια.

«Όσον αφορά στη γεύση, αυτό που παρατηρείται είναι πολύ πιο ώριμα χαρακτηριστικά», είπε στο CNBC ο κριτικός σαμπάνιας Tom Hewson, προσθέτοντας ότι φέρνει πιο κοντά σε άλλα λευκά κρασιά και το κάνει «πιο διάφανο κρασί».

Η κριτής κρασιού και κριτικός Susy Atkins έχει επίσης παρατηρήσει ότι η γεύση της σαμπάνιας έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες. «Έχω παρατηρήσει μια ανεπαίσθητη αλλαγή στα 30 χρόνια μου και… άλλοι άνθρωποι που έχουν περισσότερα από 50 χρόνια εμπειρίας γευσιγνωσίας κρασιού έχουν επισημάνει μια σαφή αλλαγή στο στυλ», είπε ο Atkins.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις