Νάξος: 14η Γιορτή Πατάτας και 5ο Food Experience Graviera Naxos
Το τριήμερο 1-3 Σεπτεμβρίου
Η μεγαλύτερη γαστρονομική γιορτή του Αιγαίου, πιστή στο ραντεβού της το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, έρχεται να χαρίσει μοναδικές στιγμές χαράς, διασκέδασης, ξεφαντώματος και την μοναδική εμπειρία της ελληνικής φιλοξενίας και του γνήσιου νησιώτικου πανηγυριού!
Τη 14η Γιορτή Πατάτας Νάξου και το 5ο Food Experience Graviera Naxos, διοργανώνει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου το τριήμερο 1-3 Σεπτεμβρίου!
Λίγα λόγια για την Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε.
Η ξακουστή Πατάτα Νάξου, με τη μεγάλη θρεπτική αξία και την πλούσια γεύση, παράγεται κυρίως στα πεδινά παραθαλάσσια χωράφια με παραδοσιακό τρόπο λίπανσης εδώ και δεκαετίες και έχει παίξει σπουδαίο ρόλο στην ιστορία και στην ανάπτυξη όχι μόνο της Νάξου αλλά και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.
Η Πατάτα Νάξου έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Περισσότερες από 200 οικογένειες της Νάξου ασχολούνται με την καλλιέργεια της Πατάτας, ενώ κάθε χρόνο 8.000 τόνοι παράγονται στο νησί.
Στο Συσκευαστήριο Πατάτας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου καταφθάνουν οι πατάτες των παραγωγών-μελών της, οι οποίες, μετά τον απαραίτητο έλεγχο (ώστε να απομακρυνθούν οι ακατάλληλοι κόνδυλοι), τυποποιούνται και αποθηκεύονται στις ψυκτικές της εγκαταστάσεις. Στη συνέχεια, συσκευάζονται σε δίχτυ 3 κιλών ή σακί 25 κιλών και διακινούνται στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Σημειώνεται, ότι κάθε συσκευασία συνοδεύεται από την απαραίτητη σήμανση, τηρώντας έτσι πλήρως τη διαδικασία ιχνηλασιμότητας.
Τέλος, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, εκτός από την Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε., παράγει και Πιστοποιημένο Πατατόσπορο, τον οποίο και διακινεί σε όλη την Ελλάδα για φύτευση τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Λίγα λόγια για τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π.
Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. (προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) έχει εδώ και χρόνια κερδίσει τη φήμη ως ένα από τα δύο κυριότερα προϊόντα της Νάξου (το άλλο είναι η Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε.) και ένα από τα κορυφαία ελληνικά τυριά.
Έχει υποκίτρινο χρώμα, λεπτή, ξηρή επιδερμίδα (η οποία καλύπτεται από μικροβιακή ανάπτυξη που συμβάλλει στην ωρίμανση), συμπαγή ελαστική μάζα, μικρές διάσπαρτες οπές, έντονο άρωμα βουτύρου και γάλακτος, γλυκιά και λεπτή γεύση και ήπια επίγευση.
Παρασκευάζεται, δε, από 80% αγελαδινό γάλα κατ’ ελάχιστο και 20% αιγοπρόβειο γάλα κατά μέγιστο με την προσθήκη παραδοσιακής πυτιάς, ενώ μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια (ενός, τριών και εννέα κιλών). Είναι, επίσης, η μοναδική ελληνική Γραβιέρα με βάση το αγελαδινό γάλα η οποία έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν Π.Ο.Π.
Επίσης, η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου έχει αποσπάσει πολλές και σημαντικές διακρίσεις, εγχώριες και διεθνείς. Μεταξύ άλλων έχει κερδίσει το χρυσό βραβείο γεύσης στο Φεστιβάλ Ελληνικών Τυριών το 2011 καθώς και τα δύο (2) Αστέρια στον Διαγωνισμό Ανώτερης Γεύσης στο Ινστιτούτο iTQi των Βρυξελλών το 2015, το 2016 και το 2018, ενώ το 2017 και το 2020 κατέκτησε το χρυσό βραβείο στον διαγωνισμό Taste Olymp Awards.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις