Ταξίδι στη γαστρονομία της Νάξου: Ρόστο, γραβιέρα, ζαμπόνι, πατάτες και μελαχρινό
Ολα τα εδέσματα του κυκλαδίτικου νησιού
Η Νάξος είναι από τα νησιά που ξεχωρίζουν για την κουζίνα τους, η οποία είναι ξακουστή σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το κυκλαδίτικο νησί έχει μεγάλη παραγωγή σε τυροκομικά, κρέατα, αλλά και οπωροκηπευτικά, ενώ από τους διάσημους αμπελώνες της παράγεται εξαιρετικό κρασί.
Από τα ναξιώτικα προϊόντα που είναι γνωστά διεθνώς, είναι τα τυροκομικά, η διάσημη ναξιώτικη πατάτα και το μοναδικό λικέρ κίτρου.
Από τα πιο διάσημα πιάτα κρεατικών της Νάξου είναι το χοιρινό ρόστο, το λεμονάτο κουνέλι, ο χωριάτικος κόκορας, η βραστή ζούλα (γίδα), ο καλόγερος (μοσχάρι με μελιτζάνα και τυριά) και το κοκκινιστό μοσχαράκι.
Σε όλα τα τραπέζια του νησιού, φυσικά πρωταγωνιστική θέση έχουν τα ξακουστά τυριά, όπως η ναξιώτικη γραβιέρα και το ξινότυρο, το τοπικό αλλαντικό ζαμπόνι, και βέβαια οι ναξιώτικες πατάτες.
Από τα τοπικά γλυκά του νησιού, ξεχωρίζει το “μελαχρινό“, το οποίο είναι ένας είδος καρυδόπιτας, με μικρή ποσότητα κίτρου που συνήθως σερβίρεται με παγωτό.
Με πληροφορίες από greekgastronomyguide.gr, φωτό από naxostimes
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις