Το μέσο τυπικό καλάθι στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 176,2 ευρώ στις τιμές με ΦΠΑ και στα 152,1 ευρώ στις τιμές χωρίς τον ΦΠΑ

Φθηνότερο σε σχέση με την Γαλλία, την Αγγλία, την Ιταλία και την Ισπανία είναι ένα τυπικό καλάθι του σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα αλλά ακριβότερο συγκριτικά με την Πορτογαλία όπως προκύπτει από έρευνα σύγκρισης τιμών του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Η σύγκριση τιμών έγινε με αλλά και χωρίς την αξία του ΦΠΑ, ο οποίος διαφέρει σε κάθε χώρα, σε συνολικά 44 κατηγορίες προϊόντων (στις υποκατηγορίες περιλαμβάνονται και προϊόντα που μπήκαν στο «καλάθι του νοικοκυριού) ενώ από την Ελλάδα τα στοιχεία προήλθαν από τις αλυσίδες: Σκλαβενίτης, ΑΒ, My Market, Μασούτης, Market In.

Συνολικά το μέσο τυπικό καλάθι στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 176,2 ευρώ στις τιμές με ΦΠΑ και στα 152,1 ευρώ στις τιμές χωρίς τον ΦΠΑ.

Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα έχει κατά 18% η Γαλλία, κατά 11% το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά 12% η Ιταλία, η Ισπανία είναι στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα, ενώ η Πορτογαλία είναι φθηνότερη κατά 6% από την Ελλάδα.

Η εικόνα των αποτελεσμάτων αλλάζει σημαντικά όταν αφαιρέσουμε τον αναλογούντα ΦΠΑ ανά χώρα. Η σύγκριση των καλαθιών σε αυτή την περίπτωση δείχνει ότι οι και οι έξι χώρες έχουν πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα, η Γαλλία κατά 26%, το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 20%, η Ιταλία κατά 20%, η Ισπανία κατά 7% και η Πορτογαλία παραμένει φθηνότερη κατά 5%.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ο ΦΠΑ που αναφέρεται σε τρόφιμα και ποτά είναι στο 13% στο Ηνωμένο Βασίλειο (0% ή 5%) στη Γαλλία (10% και 5,5%), στην Ισπανία (10% και 4%), στην Πορτογαλία (13% και 6%) ενώ στην Ιταλία (5% και 4%). Η βασική διαφορά είναι ότι τρόφιμα που στην Ελλάδα υπάγονται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ με 24% στις υπόλοιπες χώρες υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος είναι και χαμηλότερος του ελληνικού με 6%, 5,5%, 4% ή ακόμα και 0%. Σημειώνεται ότι η επίδραση ειδικών φόρων κατανάλωσης (π.χ. καφές) δεν είναι δυνατόν να συνυπολογιστεί στα παραπάνω στοιχεία.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις