Το ελληνικό ζαχαροπλαστείο μεταξύ των 150 καλύτερων του κόσμου – Με ιστορία 60 ετών
Το συγκεκριμένο γλυκοπωλείο στη Θεσσαλονίκη φημίζεται για τα τρίγωνα Πανοράματος
Στο Taste Atlas, παρουσιάστηκε μία λίστα με τα 150 καλύτερα ζαχαροπλαστεία του κόσμου, στην οποία φιγουράρει και ένα ελληνικό.
Συγκεκριμένα, ένα πασίγνωστο γλυκοπωλείο στη Θεσσαλονίκη, που φημίζεται για τα τρίγωνα Πανοράματος, φιγουράρει στην 50η θέση, μέσα σε 150 μαγαζιά σε όλο τον κόσμο.
Ο λόγος για τα “Τρίγωνα Ελενίδης”, ένα ζαχαροπλαστείο με μακρά ιστορία, αφού λειτουργεί από το 1960.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται το ιστορικό “Pastéis de Belém” στη Λισαβόνα, με το παραδοσιακό γλυκό της Πορτογαλίας pastel de Belem ή pastel de nata. Μάλιστα, στη θέση 57 βρίσκεται ο “Ιορδάνης” στα Χανιά με τη διάσημη μπουγάτσα.
Η ιστορία του πασίγνωστου ζαχαροπλαστείου
Οπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του καταστήματος, μετά τον πόλεμο, ο Γιάννης Ελενίδης είχε μια ιδέα που έμελλε να αλλάξει τα δεδομένα στη γεύση. Μοιράζοντας γάλα μέχρι τότε και φτιάχνοντας ρυζόγαλα και κρέμες που κέρδισαν την αγάπη του κόσμου, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω.
Ξεκίνησε, το 1956, να φτιάχνει γλυκίσματα από φύλλο κρούστας που τα γέμιζε με κρέμα δικής του έμπνευσης. Το φύλλο ήταν χειροποίητο, τα υλικά διαλεχτά, η συνταγή μοναδική και ο Γιάννης Ελενίδης πρόσθεσε το μεράκι του δημιουργώντας το τρίγωνο που αγαπήθηκε απ’ όλους και απέκτησε φήμη που σύντομα ταξίδεψε σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ήταν το γλυκό που έμελλε να μείνει στην ιστορία σαν τρίγωνο Ελενίδη, χάρη στο δημιουργό του και αργότερα να γίνει γνωστό ως τρίγωνο Πανοράματος παίρνοντας το όνομα της περιοχής. Αυτά τα τρίγωνα, με την ίδια ποιότητα και φτιαγμένα με την ίδια συνταγή και πάντα με αγνά και διαλεγμένα υλικά, θα τα βρείτε, ακόμη και σήμερα, στα καταστήματα όπου ο Βαγγέλης και ο Κώστας, τα παιδιά του Γιάννη Ελενίδη, συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση κρατώντας επτασφράγιστο το μυστικό που κάνει τα τρίγωνα στο κόκκινο κουτί να ξεχωρίζουν.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις