Σε ποιες χώρες «ταξιδεύει» το ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας
Συνολικά το ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας ταξίδεψε σε 37 αγορές
Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία απορρόφησαν πάνω από τη μισή παραγωγή στο ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας το 2022.
Σύμφωνα με την 9η ετήσια έκθεση υδατοκαλλιέργειας της ΕΛΟΠΥ το 2022 ο όγκος παραγωγής ψαριών μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας ανήλθε σε 137.000 τόνους, αξίας 744 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 1% ως προς τον όγκο και 14% ως προς την αξία πωλήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος .
Η τσιπούρα και το λαβράκι αποτελούν το 92% της παραγωγής και το υπόλοιπο 8% αποτελείται από άλλα μεσογειακά είδη όπως ο κρανιός και το βραχύπτερο φαγκρί.
Το μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξεως του 82% της παραγωγής, το 2022, διατέθηκε στην Ε.Ε. και σε τρίτες χώρες, ενώ το υπόλοιπο 18% στην εγχώρια αγορά.
Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 104.192 τόνους, αξίας 600,6 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση σχεδόν 4%.
Συνολικά το ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας ταξίδεψε σε 37 αγορές. Κυριότερες αγορές παραμένουν τρεις ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, στις οποίες πωλείται πάνω από την μισή παραγωγή. Με εξαίρεση τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, την Γερμανία, την Πορτογαλία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο όπου εξαγωγές κυμάνθηκαν από 1.300 – 5.500 τόνους, στις υπόλοιπες 26 χώρες οι εξαγωγές κυμάνθηκαν κάτω των 1.000 τόνων.
Σημειώνεται πως οι μέσες τιμές στις εξαγωγές σε τσιπούρα και λαβράκι ήταν αυξημένες το 2022. Συγκεκριμένα η μέση τιμή πώλησης της τσιπούρας κυμάνθηκε στα 4,8 ευρώ το κιλό παρουσιάζοντας άνοδο 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος ενώ για το λαβράκι η μέση τιμή πώλησης ανήλθε στα 6,3 ευρώ /κιλό παρουσιάζοντας αύξηση 19%.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις