Συνεχίζεται η αύξηση των πωλήσεων συσκευασμένων τροφίμων
Οι πρωταθλητές στα συσκευασμένα τρόφιμα σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.
Σύμφωνα με στοιχεία της IRI, η οποία εξετάζει την πορεία του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων στην Ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, οι πωλήσεις στα συσκευασμένα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 2,3% το 2022 σε σύγκριση με το +12,5% που είχε καταγράψει το 2020.
Στην κατηγορία των συσκευασμένων τροφίμων, οι πωλήσεις των ζυμαρικών αυξήθηκαν κατά 1,4%. Η δεύτερη σημαντικότερη σε αξία υποκατηγορία είναι αυτή του προσυσκευασμένου ψωμιού η οποία αύξησε τις πωλήσεις τους κατά 1,8%. Η τρίτη σε μέγεθος κατηγορία συσκευασμένων τροφίμων, αυτή των δημητριακών είδε τον τζίρο της να μειώνεται οριακά στο -2,5% σε σχέση με το 2020 και στα 95,3 εκατ. ευρώ.
Κορυφαία αύξηση στις πωλήσεις σημειώθηκε στα παρακάτω συσκευασμένα τρόφιμα:
- Ετοιμες σαλάτες: +20,1% (71,29 εκατ. ευρώ)
- Προϊόντα διατροφής: +19,3% (50,34 εκατ. ευρώ)
- Ετοιμα γεύματα: +18% (39,63 εκατ. ευρώ)
- Αλίπαστα: +15,2% (11,25 εκατ. ευρώ)
- Ελιές: +14,3% (5,17 εκατ. ευρώ)
- Κατεψυγμένα κοτόπουλα: +12,5% (45,37 εκατ. ευρώ)
- Αποξηραμένα φρούτα: +11,9% (16,55 εκατ. ευρώ)
- Ψωμί: 11,1% (29,4 εκατ. ευρώ)
- Χαλβάς: +10,1% (9,62 εκατ. ευρώ)
- Πατέ ελιάς: +10% (858 χιλ. ευρώ)
Συνολικά 14 υποκατηγορίες, επί συνόλου 32, κατέγραψαν μειωμένους τζίρους πέρυσι, με τη μεγαλύτερη κάμψη σε σχέση με το 2020, να εμφανίζουν:
- Φρουτοζελέ: -18,2
- Σοκολάτες και άλλα spreads: -11,4
- Μέλι: -9,9
- Πουρές πατάτας: -7,8%
Τα κορυφαία συσκευασμένα τρόφιμα ανά γεωγραφική περιοχή
Αυτές είναι οι κορυφαίες υποκατηγορίες συσκευασμένου φαγητού με τη μεγαλύτερη άνοδο το 2021 ανά γεωγραφική περιοχή:
Αττική:
- Ετοιμα γεύματα: 17,4%
- Προϊόντα διατροφής: 16,2%
- Έτοιμες σαλάτες: 15,9%
- Αλίπαστα: 13,5%
- Κατεψυγμένα κοτόπουλα: 13,2% Θεσσαλονίκη Έτοιμες σαλάτες: 23,1%
- Προϊόντα διατροφής: 22%
- Ψωμί: 20%
- Έτοιμα γεύματα: 16,4%
- Αλίπαστα: 14,2%
Β. Ελλάδα
- Έτοιμες σαλάτες: 29,2%
- Προϊόντα διατροφής: 26,4%
- Ελιές: 23,8%
- Πατέ ελιάς: 22,8%
- Χαλβάς: 19,4%
Κεντρική Ελλάδα
- Έτοιμες σαλάτες: 33,2%
- Προϊόντα διατροφής: 23,3%
- Αλίπαστα: 21,7%
- Έτοιμα γεύματα: 18,6%
- Κατεψυγμένα κοτόπουλα: 17,3%
Πελοπόννησος
- Έτοιμες σαλάτες: 27,7%
- Αλίπαστα: 23,2%
- Ελιές: 22,7%
- Προϊόντα διατροφής: 21,8%
- Έτοιμα γεύματα: 17,9%
Κρήτη
- Ελιές: 49,5%
- Πατέ ελιάς: 36,3%
- Παιδικές τροφές: 34,5%
- Έτοιμα γεύματα: 34,1%
- Έτοιμες σαλάτες: 33,9%
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις