Συνταγή για απίθανη κιμαδόπιτα με πράσο και γραβιέρα
Με πλούσια γεύση που θα την λατρέψουν όλοι
Πεντανόστιμη πίτα με κιμά, πράσο, ολόκληρα κομμάτια γραβιέρας που λιώνει στο ψήσιμο και τραγανό φύλλο κρούστας.
Έξτρα τριμμένη γραβιέρα στο πάνω φύλλο για να δώσει πλούσια γεύση όταν ψηθεί! Ιδανική για τραπέζια κυριακάτικα και γιορτινά! Με πλούσια γεύση που θα την λατρέψουν όλοι.
Κιμαδόπιτα με γραβιέρα
Υλικά
Για ταψί στρόγγυλο 28εκ.
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
300γρ. μοσχαρίσιο κιμά
2κ.σ. ελαιόλαδο
1 πράσο
1 καρότο
1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
2κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 αυγό
150γρ. γραβιέρα
αλάτι, πιπέρι
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση
_Σε ένα τηγάνι βάζουμε 2κ.σ. ελαιόλαδο και το πράσο ψιλοκομμένο να σωταριστεί λίγα λεπτά, προσθέτουμε και τον κιμά και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε να πάρει καλό χρώμα για 20′ ανακατεύοντας που και που με ξύλινη κουτάλα να μην κολλήσει. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 1′ να εξατμιστεί, προσθέτουμε και το καρότο τριμμένο στο χοντρό τρίφτη του τυριού και τον πελτέ, τα σωτάρουμε και αυτά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά λίγα λεπτά, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε 1 φλυτζάνι νερό ζεστό, χαμηλώνουμε την φωτιά πολύ και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα του κιμά. Όταν είναι έτοιμος αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει πολύ καλά μέχρι να στρώσουμε την πίτα. Αφού κρυώσει βάζουμε και το 1 αυγό και αναμιγνύουμε καλά μέσα στο μίγμα του κιμά με ένα κουτάλι.
_Ραντίζουμε με λίγο λάδι το ταψί και στρώνουμε 2 φύλλα από κάτω να βγαίνουν έξω από το ταψί, που τα γυρίζουμε μέσα στο τέλος. Ραντίζουμε με λάδι και μετά τέσσερα φύλλα κάθε σουρωμένα για να γίνει αφράτη η πίτα. Βάζουμε με κουτάλι την κρύα γέμιση στο κέντρο. Και εδώ και κει την γραβιέρα σε κυβάκια. Κρατάμε ένα κομματάκι γραβιέρα να τρίψουμε από πάνω.
_Κλείνουμε από πάνω με 4 φύλλα σουρωτά, ραντίζουμε με ελαιόλαδο ανάμεσα, από πάνω ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, λίγο νερό, κλείνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν σε κόθαρο, χαράζουμε με μαχαίρι τα κομμάτια σε τρίγωνα για να παίρνει αέρα μέσα η πίτα και να μη νοτίσει όσο ψήνεται. Τρίβουμε την γραβιέρα από πάνω στο χοντρό τρίφτη τυριού.
•Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις-180οC- μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα τα φύλλα.
•Μόλις είναι έτοιμη η πίτα την κρυώνουμε απότομα, δεν την αφήνουμε μέσα στον φούρνο για να παραμείνει τραγανή.
•Αφήνουμε να σταθεί λίγα λεπτά και μετά κόβουμε τα κομμάτια και σερβίρουμε ζεστή.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις