Οι εξαγωγές τροφίμων «κέρδισαν» τις εισαγωγές
Για δεύτερη χρονιά ο κλάδος των τροφίμων εμφανίζει πλεόνασμα έναντι των εισαγωγών.
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε οι ελληνικές εξαγωγές με οδηγό τα ελληνικά τρόφιμα. Τα διαμάντια της ελληνικής γης κάθε χρόνο γίνονται όλο και περισσότερα ανάρπαστα σε κάθε γωνιά του κόσμου. Αυτό όμως που διαπιστώνεται τα τελευταία δύο χρόνια, είναι ότι οι εξαγωγές των τροφίμων είναι μεγαλύτερες από τις εισαγωγές, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν. Τα στοιχεία που επεξεργάσθηκε ο αναλυτής του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Δημήτρης Γούλιας είναι άκρως αποκαλυπτικά και ενδιαφέροντα.
Μέχρι και το 2019 και για όλα τα προηγούμενα χρόνια για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία οι εισαγωγές τροφίμων ήταν περισσότερες από τις εξαγωγές. Από το 2020 και για πρώτη φορά στην ιστορία ο κλάδος των τροφίμων εμφάνισε πλεόνασμα. Από το έλλειμμα των 750 εκατ. ευρώ το 2019 περάσαμε σε πλεόνασμα 422 εκατ. ευρώ το 2020. Πλεόνασμα που όπως όλα δείχνουν θα συνεχισθεί και το 2021. Σύμφωνα πάντα με στοιχεία του ΣΕΒΕ το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2019 οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών ήταν κατά 744 εκατ. ευρώ μικρότερες από τις εισαγωγές.
Το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και για πρώτη φορά οι εξαγωγές του κλάδου ήταν μεγαλύτερες κατά 346 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019 ενώ το ενδεκάμηνο του 2021 το πλεόνασμα των εξαγωγών τροφίμων και ποτών ανέρχεται στα 265 εκατ. ευρώ και όπως όλα δείχνουν και η περσινή χρονιά θα αναδείξει νικητή τις ελληνικές εξαγωγές τροφίμων έναντι των εισαγωγών. Ήδη στο ενδεκάμηνο του 2021 η αξία των εξαγωγών στα τρόφιμα ξεπέρασε τα 6 δισ. ευρώ που ήταν οι συνολικές εξαγωγές το 2020 με σχεδόν όλες τις κατηγορίες τροφίμων να παρουσιάζουν αύξηση. Και όλες αυτές οι ισχυρές επιδόσεις καταγράφηκαν εν μέσω της πρωτοφανούς πανδημίας παγκόσμια οικονομία.
Οι «πρωταθλητές»
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνεχούς υπεροχής των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων έναντι των εισαγωγών αποτελούν τα γαλακτοκομικά. Συγκρίνοντας το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου από έλλειμμα 110 εκατ. ευρώ το 2019 οι εξαγωγές γαλακτοκομικών εμφάνισαν πλεόνασμα 33 εκατ. ευρώ το 2020, πλεόνασμα που διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο την περσινή χρονιά φτάνοντας τα 41,5 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, το δυσθεώρητο έλλειμμα, πάνω από 1 δισ. ευρώ στην κατηγορία των κρεάτων, μειώθηκε περίπου κατά 15%. Επίσης, όπως προκύπτει από στοιχεία του ΣΕΒΕ για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου οι εξαγωγές ψαριών ήταν κατά 306 εκατ. ευρώ περισσότερες από τις εισαγωγές, οι καρποί και τα νωπά φρούτα κατά 644,3 εκατ. ευρώ και οι εξαγωγές στα λίπη και τα έλαια κατά 332 εκατ. ευρώ όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2019 το πλεόνασμα ήταν στα 144 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα το πλεόνασμα στα παρασκευάσματα λαχανικών και φρούτων έφτασε πέρυσι τα 880 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά περίπου 129 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019. Ακόμη όμως και σε κατηγορίες όπου οι εισαγωγές τροφίμων υπερτερούν έναντι των εξαγωγών η «ψαλίδα» κλείνει υπέρ των ελληνικών προϊόντων. Για παράδειγμα στην κατηγορία των λαχανικών το έλλειμμα το ενδεκάμηνο του 2021 έφτασε στα 32 εκατ. ευρώ από 104 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ενώ στα δημητριακά το εμπορικό ισοζύγιο μειώθηκε κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές τροφίμων αναδεικνύουν τις μεγάλες δυνατότητες που έχουν τα ελληνικά προϊόντα σε διεθνές επίπεδο.
Στο ενδεκάμηνο του 2021 οι εξαγωγές σημείωσαν νέο ρεκόρ καθώς διαμορφώθηκαν στα 36,3 δισ. ευρώ, επίδοση που δεν έχει καταγραφεί ποτέ ξανά στο παρελθόν. Το 2021, σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ η αξία των ελληνικών εξαγωγών αναμένεται να ξεπεράσουν τα 38 δισ. ευρώ, αποτελώντας βασικό πυλώνα για την βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Οι εξαγωγές τροφίμων μάλιστα διαδραματίζουν έναν κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη των εξαγωγών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο ενδεκάμηνο του 2021 οι εξαγωγές στα κρέατα αυξήθηκαν κατά 29 εκατ. ευρώ, στα ψάρια κατά 72,4 εκατ. ευρώ, στα γαλακτοκομικά κατά 111,9 εκατ. ευρώ, στα λαχανικά κατά 29 εκατ. ευρώ, στα δημητριακά κατά 90 εκατ. ευρώ, στα λίπη και τα έλαια κατά 174 εκατ. ευρώ, στα παρασκευάσματα με βάση τα λαχανικά και τα φρούτα κατά 70 εκατ. ευρώ και στα ποτά κατά 47 εκατ. ευρώ. Στην μοναδική κατηγορία που καταγράφεται μείωση είναι στους καρπούς και τα νωπά φρούτα κατά μόλις 14 εκατ. ευρώ σε έναν τζίρο πάνω από 1 δις ευρώ, το δεύτερο μεγαλύτερο στις εξαγωγές μετά τα παρασκευάσματα με βάση τα λαχανικά και τα φρούτα.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις