Με κονδύλια ύψους 11,5 εκατ. ευρώ θα ενισχυθεί η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς με ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονο εξοπλισμό

Του Δημήτρη Χριστούλια

Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που ανέρχονται σε 11,5 εκατ. ευρώ προχωρά η ενίσχυση της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του FoodLife το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται καταρτισμένα στελέχη, να ενταχθούν στην ΔΙΜΕΑ, με στόχο να πολλαπλασιασθούν οι καθημερινοί έλεγχοι που γίνονται στην αγορά.

Τα νέα στελέχη, ο αριθμός των οποίων μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί αλλά δεν πρόκειται να ξεπερνούν τα 50 στην παρούσα φάση, θα τοποθετηθούν σε νευραλγικές θέσεις με στόχο την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των ελέγχων.

Την ίδια στιγμή η ΔΙΜΕΑ θα ενισχυθεί με 12 υβριδικά και ηλεκτροκίνητα οχήματα ενώ οι ελεγκτές θα έχουν στην διάθεσή τους φορητούς σαρωτές, έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά τους ελέγχους και ταυτόχρονα να μπορούν να επιβάλλουν ηλεκτρονικά τα πρόστιμα σε όσες επιχειρήσεις παραβιάζουν την νομοθεσία.

Παρεμπόριο 

Σημειώνεται ότι η ΔΙΜΕΑ εκτός από το έλεγχο των επιχειρήσεων σε ότι αφορά την αισχροκέρδεια πραγματοποιεί και μια σειρά από αρκετούς ακόμη ελέγχους στην αγορά, όπως είναι για το παρεμπόριο αλλά και για την τήρηση της νομοθεσίας αναφορικά με την προστασία των καταναλωτών.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα δημιουργηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης των ελέγχων της αγοράς για την πάταξη του παραεμπορίου αλλά και ένα σύγχρονο υψηλού επιπέδου και ασφάλειας, επιχειρησιακό κέντρο συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων για την εποπτεία της αγοράς.

Επίσης, έχει προγραμματισθεί η προμήθεια ενός κινητού συστήματος ανίχνευσης με ακτίνες Χ για τον έλεγχο φορτηγών και  εμπορευματοκιβωτίων.

Επιτόπιοι έλεγχοι

Εκτός όμως από τους ηλεκτρονικούς ελέγχους, τα ελεγκτικά κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης πραγματοποιούν και επιτόπιους ελέγχους, εφόσον το απαιτούν οι συνθήκες, αναφορικά με το μικτό περιθώριο κέρδους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης το μικτό περιθώριο κέρδους που μπορεί να αποκομίζουν παραγωγοί αλλά και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, διακίνηση και πώληση προϊόντων, όπως είναι οι παραγωγοί, οι προμηθευτές και τα σούπερ μάρκετ, δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το αντίστοιχο μικτό περιθώριο κέρδους που είχαν τον Δεκέμβριο του 2021.

Στόχος του υπουργείου είναι οι έλεγχοι για το περιθώριο κέρδους να γίνουν σε όλες τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα σε αυτές που πωλούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις