Εργάτες από όλη την Ελλάδα στην Κρήτη για το μάζεμα της ελιάς
Οι ιδιοκτήτες ελαιώνων δυσκολεύονται να βρουν αλλοδαπούς για τη συλλογή του ελαιόκαρπου
Εργάτες ακόμη και από τη βόρεια Ελλάδα, μαζεύονται αυτό το διάστημα στην Κρήτη και επιστρατεύονται για το λιομάζωμα.
Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, «τρέχει» ένα πρόγραμμα με το οποίο δίνεται κίνητρο σε ανέργους να απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα στον τομέα της ελιάς, με την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και μετεγκατάστασης. Για την ώρα στο πρόγραμμα συμμετέχουν 500 άνεργοι.
Φέτος, η παραγωγή ήταν μειωμένη φέτος σε σχέση με πέρυσι, λόγω των καιρικών συνθηκών, ωστόσο υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε εργατικά χέρια, με τους υπεύθυνους να λένε ότι από το νησί λείπουν αυτή τη στιγμή 10.000 εργάτες.
Ο χρόνος έναρξης της συγκομιδής εξαρτάται από τον χρόνο που η ελιά αποκτά τη μεγαλύτερη περιεκτικότητά της σε λάδι. Κάθε περιοχή έχει το δικό της χρόνο ωρίμανσης. Η συγκομιδή αρχίζει τον Νοέμβριο και ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο. Κατά ομολογία των ειδικών επιστημόνων, η περίοδος αυτή είναι η καλύτερη για την παραγωγή λαδιού ανώτερης ποιότητας, το οποίο θα περιέχει όλα τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του.
Το μάζεμα της ελιάς παίζει σημαντικό ρόλο στην καλλιέργειά της και στην ποιότητα του λαδιού. Υπάρχουν πολλοί τρόποι συγκομιδής και πολλά σύγχρονα μηχανήματα έχουν αντικαταστήσει το χέρι του καλλιεργητή και έχουν κάνει τη διαδικασία ευκολότερη και οικονομικότερη, κανένας όμως δεν μπόρεσε να αντικαταστήσει το χέρι που προστατεύει το δένδρο και επιλέγει την ελιά.
Πηγή: ertnews
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις