Η ψαρόσουπα της μαμάς: Τέλεια, λεμονάτη και μυρωδάτη
Κλασική, ζεστή πλούσια σε γεύσεις η ψαρόσουπα είναι το φαγητό του χειμώνα. Ξεχωριστή και λεμονάτη με το αφράτο αυγολέμονο να τη λούζει, ενώ μικροσκοπικά κομματάκια από όλα τα λαχανικά, παρέα με το ρύζι την απαρτίζουν.
Μία πολύ εύκολη συνταγή από τη food blogger paxxi
Κλασική μυρωδάτη ψαρόσουπα
Υλικά
1 κιλό ψάρια για βραστό καθαρισμένα
5 καρότα κομμένα στη μέση
6 κολοκυθάκια
1 μέτριο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 μικρό ματσάκι σέλινο
6 – 7 μικρές πατάτες
1 ντομάτα χωρίς το κοτσάνι
100 γρ ρύζι καρολίνα
1 – 2 φύλλα δάφνης
6 κόκκους πιπέρι
αλάτι
2 αυγά
2 λεμονιών το χυμό
100 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Αφού καθαρίσω καλά και πλύνω τα ψάρια, με ένα ψαλίδι κόβω όλα τα πτερύγια καθώς και την ουρά του, όπως και όλα τα αγκάθια κατά μήκος της κοιλιάς και της πλάτης του.
Αν το ψάρι είναι μεγάλο το τεμαχίζω σε χοντρές φέτες.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τοποθετώ στον πάτο τα καρότα μετά τα κοτσάνια από το σέλινο και από πάνω τις φέτες ψαριού.
Σκεπάζω το ψάρι συν 2 εκ με νερό, προσθέτω το ελαιόλαδο και το βάζω σε μέτρια φωτιά να βράσει με μισοσκεπασμένο το καπάκι. Αφαιρώ τον αφρό που δημιουργείται με ένα κουτάλι και το αφήνω να βράσει για 3 – 4 λεπτά.
Μόλις ετοιμαστεί το ψάρι, το βγάζω σε μια πιατέλα, το αλατίζω και το σκεπάζω με άλλη μια για να κρατηθεί ζεστό.
Αφαιρώ τα καρότα και τα κοτσάνια από το σέλινο και στραγγίζω το ζωμό για να απομακρυνθούν τυχών κόκκαλα από το ψάρι.
Ξαναβάζω το ζωμό στην κατσαρόλα μαζί με τα καρότα, τα κοτσάνια από το σέλινο κι αφού αρχίσει να βράζει προσθέτω τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους πιπεριού, το κρεμμύδι, την ντομάτα, τα φύλλα από το σέλινο, τα κολοκυθάκια, αλάτι και τα αφήνω σε μέτρια φωτιά να βράζουν.
Όταν τα κολοκυθάκια έχουν μισοψηθεί περίπου μετά από 15 λεπτά ρίχνω και τις πατάτες αφήνοντας τα όλα τα μαλακώσουν.
Μετά από 15 λεπτά βγάζω τα καρότα και τα κολοκυθάκια που είναι έτοιμα.
Τέλος βγάζω κι όσες πατάτες θέλω να χρησιμοποιήσω σαν συνοδευτικό και αφήνω στο ζουμί μόνο όσες θα αλέσω στη σούπα.
Με τη βοήθεια του μύλου των λαχανικών, αλέθω 3 – 4 κομμάτια πατάτας, 3 κολοκυθάκια, 3 καρότα, την ντομάτα και το σέλινο μαζί με όλο το ζουμί.
Βάζω στις εστίες τη σούπα και μόλις βράσει, προσθέτω το ρύζι και αφήνω σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά.
Κατεβάζω από τη φωτιά τη σούπα και την αφήνω να κρυώσει λίγο.
Ωστόσο φτιάχνω το αυγολέμονο χωρίζοντας τους κρόκους από τα ασπράδια.
Αρχικά χτυπάω με το σύρμα τα ασπράδια να αφρατέψουν, ρίχνω και τους κρόκους ενώ τελειώνοντας προσθέτω σταδιακά το χυμό των λεμονιών.
Παίρνω κουταλιές από τη σούπα και ανακατεύοντας συνεχώς τις προσθέτω σταδιακά στο αυγολέμονο. Αφού βάλω 4 – 5 κουταλιές αντίστροφα τώρα θα πάρω μια κουταλιά από το μείγμα του αυγολέμονου και θα την ενώσω με την υπόλοιπη σούπα. Ρίχνω και το άλλο αυγολέμονο και ανακατεύω καλά τη σούπα.
Δοκιμάζω αν χρειάζεται αλάτι ή λεμόνι και σερβίρω αμέσως τη σούπα με συνοδευτικά το ψάρι και τα λαχανικά.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις