«Καίνε» τις επιχειρήσεις εστίασης οι υψηλές τιμές των τροφίμων
Το κόστος των πρώτων υλών σε σχέση με πέρσι είναι αυξημένο κατά 20%
Αν το περασμένο έτος το μείζον πρόβλημα για τις επιχειρήσεις της εστίασης ήταν το αυξημένο ενεργειακό κόστος, τη φετινή χρονιά είναι οι υψηλές τιμές των τροφίμων, που αποτελούν τις βασικές πρώτες ύλες για την παρασκευή των πιάτων στους καταλόγους τους.
Οι ανατιμήσεις σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά, τα τυροκομικά και τα λαχανικά «πιέζουν» ήδη ασφυκτικά τις επιχειρήσεις του κλάδου ενώ την ίδια στιγμή έντονη είναι ανησυχία, ενόψει και του χειμώνα, για τις επιπτώσεις που θα φανούν στην αγορά μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες στην αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργο Καββαθά το λειτουργικό κόστος στις επιχειρήσεις εστίασης είναι συνολικά αυξημένο κατά 44% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι αν συνυπολογιστεί, η επιπλέον επιβάρυνση που δέχονται οι επιχειρήσεις για την ενέργεια, τις πρώτες ύλες και το μισθολογικό.
Την ίδια περίοδο, μόνο το κόστος των πρώτων υλών, την ίδια περίοδο, είναι αυξημένο κατά 20%.
Έως τώρα οι ανατιμήσεις στις οποίες έχουν προβεί κατά μέσο όρο οι επιχειρήσεις εστίασης, φτάνουν το 12-15%, με τον κ. Καββαθά να υπογραμμίζει ότι σε σημαντικό ποσοστό οι αυξήσεις στο λειτουργικό κόστος απορροφήθηκαν. Ωστόσο εάν οι ανατιμήσεις σε βασικά τρόφιμα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται οι επιχειρηματίες τους κλάδου να προχωρήσουν σε νέες ανατιμήσεις τους επόμενους μήνες προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμές.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις