Υπερτροφές αλά ελληνικά: Από το ελαιόλαδο και το μέλι μέχρι τον κρόκο Κοζάνης και το αυγοτάραχο Μεσολογγίου
Τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μεγάλο αριθμό ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
Ελαιόλαδο
Η ελιά, το «ευλογημένο» αυτό δέντρο ευδοκιμεί σχεδόν παντού στη χώρα, αλλά η Λέσβος, η Κρήτη και η Πελοπόννησος είναι οι πιο ελαιοπαραγωγές περιοχές. Τα οφέλη του ελαιολάδου είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Ως «υγρό χρυσάφι» αναφέρεται στον Όμηρο, ενώ ο Ιπποκράτης είχε υπογραμμίσει τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Πλούσιο σε βιταμίνη Ε, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες, θεωρείται ευεργετικό για την υγεία του στομάχου και της καρδιάς.
Μέλι
Το μέλι, υπήρξε η πρώτη και για πολλά χρόνια μοναδική γλυκαντική ουσία της ελληνικής διατροφής, ενώ παραμένει και η πιο πολύτιμη. Θρεπτικό, τονωτικό, πλούσιο σε πολύτιμα ιχνοστοιχεία, τροφή αλλά και φάρμακο, χαρίζει ενέργεια, υγεία και μακροζωία.
Ροφήματα από βότανα
Τα ”φάρμακα της φύσης” εκτιμήθηκαν – από τους αρχαίους κιόλας προγόνους μας – για τις αναλγητικές, κυρίως, ικανότητές τους. Στη χώρα μας, μια από τις πλουσιότερες του κόσμου σε βιοποικιλότητα, φυτρώνουν εκατοντάδες αρωματικά και θεραπευτικά βότανα. Τα πρωτεία στις προτιμήσεις έχουν το τσάι του βουνού με πεπτικές, θερμαντικές, τονωτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες και το δίκταμο, τονωτικό, αντισπασμωδικό και αντιδιαβητικό αφέψημα με υπέροχο άρωμα.
Αυγοτάραχο Μεσολογγίου
Το αυγοτάραχο, Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) με διεθνή αναγνώριση, «φιλοξενείται» στις ωοθήκες του θηλυκού ψαριού κέφαλος, της μπάφας, που αφθονεί στα υδάτινα λιβάδια της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου. Η εκλεκτή κεχριμπαρένια λιχουδιά με τη ξεχωριστή νοστιμιά και το φίνο άρωμα θεωρείται πηγή ενέργειας και υψηλής διατροφικής αξίας, καθότι περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών και ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών.
Μαστίχα Χίου
Καλλιεργείται αποκλειστικά στο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου και θεωρείται πλέον και επίσημα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency – E.M.A.) ως φυσικό φάρμακο. Η μαστίχα Χίου, με περισσότερα από 70 αναγνωρισμένα διαφορετικά συστατικά, έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετική επίδραση σε γαστρεντερικές παθήσεις, συντελεί στη μείωση του σακχαρώδη διαβήτη και της LDL (κακής) χοληστερόλης, βελτιώνει τη στοματική υγιεινή (ουλίτιδα, πλάκα) λόγω της αντιμικροβιακής δράσης και γενικά ενισχύει τον ανθρώπινο οργανισμό λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών της.
Κρόκος Κοζάνης
Το «κόκκινο χρυσάφι» της ελληνικής γης συναντάται σε δύο μορφές: είτε ως αποξηραμένα νηματίδια κόκκινου χρώματος που προέρχονται από τα στίγματα του άνθους είτε σε σκόνη, που προκύπτει από το άλεσμα των κόκκινων νημάτων του. Χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές του ιδιότητες προσφέρει στον οργανισμό ευεξία και τόνωση, ενώ δρα θετικά στην καταπολέμηση του άγχους και στη μείωση της χοληστερίνης.
Αμύγδαλα
Ο θρεπτικός καρπός, πλούσιος σε πρωτεΐνη, βιταμίνη Ε και πλήθος ευεργετικών στοιχείων, είναι ακόμη ένας πολύτιμος σύμμαχος της υγείας. Μια μερίδα την ημέρα (20 αμύγδαλα) είναι ευεργετικά για τη ρύθμιση της κακής χοληστερίνης, του διαβήτη, την προστασία της καρδιάς, την ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας, την πυκνότητα των οστών, τη λάμψη της επιδερμίδας και των μαλλιών.
Ρόδι
Ο ευεργετικός καρπός με τις «μαγικές» ιδιότητες, χάρη στην ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιγηραντική του δράση θεωρείται ελιξίριο υγείας και ομορφιάς. Μεγάλες εταιρίες καλλυντικών χρησιμοποιούν το ρόδι ως πρώτη ύλη σε προϊόντα περιποίησης.
Κορινθιακή σταφίδα
Η αμιγώς ελληνική υπερτροφή κλείνει στη γλυκιά σάρκα της πλούτο αντιοξειδωτικών, ιχνοστοιχείων και διαιτητικών ινών. Η μαύρη κορινθιακή σταφίδα, ωμή σαν σνακ ή ψημένη, είναι ιδιαίτερα ευεργετική καθώς μειώνει δραστικά το οξειδωτικό στρες, την αρτηριακή πίεση και την «κακή» (LDL) χοληστερόλη. Δυο κουταλιές της σούπας ημερησίως είναι αρκετές για να απολαύσουμε τα ευεργετικά της οφέλη.
Κάπαρη
Ευδοκιμεί σε αφθονία στα πετρώδη εδάφη, κυρίως των κυκλαδίτικων νησιών. Οι αρχαίοι Έλληνες την κατανάλωναν ως ορεκτικό, ενώ ο Διοσκουρίδης χρησιμοποιούσε τα φύλλα και τη ρίζα της κάπαρης για την καταπολέμηση των οιδημάτων. Διαθέτει πληθώρα αντιοξειδωτικών και βιταμινών, έχει αντιφλεγμονώδη και αντισταμινική δράση, ελάχιστες θερμίδες και πικάντικη γεύση.
Με πληροφορίες από visitgreece.gr
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις