Νηστεία Χριστουγέννων: Τι μπορούμε να τρώμε και τι όχι τη “μικρή Σαρακοστή”
Πώς ξεκίνησε η νηστεία των Χριστουγέννων
Το Σαραντάημερο, ή μικρή Σαρακοστή, όπως είναι γνωστή η νηστεία των Χριστουγέννων, δεν έχει την αυστηρότητα της Μεγάλης Σαρακοστής.
Αρχίζει στις 15 Νοεμβρίου και λήγει στις 24 Δεκεμβρίου, παραμονή των Χριστουγέννων.
Κατά τη διάρκειά της δεν καταλύεται το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αβγά.
Αντίθετα, για τις πρώτες 33 ημέρες της (που συμβολίζουν τα χρόνια της ζωής του Ιησού Χριστού), δηλαδή μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, έχουμε κατάλυση ιχθύος όλες τις μέρες, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.
Το ψάρι επίσης καταλύεται στη γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου) οποιαδήποτε ημέρα κι αν πέσει.
Από τις 18 έως τις 23 Δεκεμβρίου έχουμε κατάλυση οίνου και ελαίου, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.
Την τελευταία ημέρα της νηστείας (24η Δεκεμβρίου), παραμονή Χριστουγέννων, τηρείται αυστηρή νηστεία, εκτός κι αν πέσει Σαββατοκύριακο, οπότε έχουμε κατάλυση οίνου και ελαίου.
Πώς ξεκίνησε η νηστεία των Χριστουγέννων
Σταδιακά, στους κύκλους της Εκκλησίας η γιορτή της Γεννήσεως του Κυρίου απέκτησε ιδιαίτερη σημασία. Σε συνδυασμό με την πίστη και την αφοσίωση των μοναχών δημιουργήθηκαν οι συνθήκες, ώστε να εδραιωθεί και η νηστεία πριν τα Χριστούγεννα. Άξιο αναφοράς είναι ότι για την καθιέρωση της νηστείας, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ήδη εδραιωμένη νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, πριν το Πάσχα.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις