Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μάς δίνει την πιο τέλεια και εύκολη συνταγή

Τα μελομακάρονα τις γιορτινές ημέρες δεν λείπουν από κανένα σπίτι.

Εκτός, όμως, από τα παραδοσιακά και αγαπημένα μελωμένα μελομακάρονα, πλέον συναντάμε παντού και αυτά με την επικάλυψη σοκολάτας.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μάς δίνει την πιο τέλεια και εύκολη συνταγή για μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας.

Συνταγή για μελομακάρονα με σοκολάτα

Υλικά

120 γραμ. σπορέλαιο
120 γραμ. ελαιόλαδο
30 γραμ. κονιάκ
100 γραμ. χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
1 /2 κ.γλ. σόδα μαγειρική
100 γραμ. ζάχαρη
1 /2 κ.γλ. γαρύφαλο
1 κ.γλ. κανέλα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
450 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
50 γραμ. τρούφα

Για το σιρόπι

200 γραμ. ζάχαρη
200 γραμ. νερό
200 γραμ. μέλι θυμαρίσιο
½ λεμόνι (ακέρωτο)
αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι

Για τη γέμιση με σοκολάτα

150 γραμ. σοκολάτα σταγόνες
150 γραμ. χοντροκομμένο καρύδι ή φυστίκι Αιγίνης

Για την επικάλυψη σοκολάτας

100 γραμ. λιωμένη κουβερτούρα
1 κ.γλ. σπορέλαιο

Εκτέλεση

Για το μίγμα

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ με το εξάρτημα ανάδευσης τα υλικά για τα μελομακάρονα με σοκολάτα: το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά.
Για τα μελομακάρονα με σοκολάτα, ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για λίγα λεπτά, για να λιώσει η ζάχαρη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
Τα μελομακάρονα με σοκολάτα, είναι γρήγορα και θα σας βγάζουν ασπροπρόσωπους πάντα!
Βάζουμε σε ένα μπολ τις σταγόνες σοκολάτας και τα καρύδια.
Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο μίγμα.
Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και την τρούφα και ανακατεύουμε απαλά για να το πάρει το μίγμα. Δεν παιδεύουμε το μίγμα πολύ.
Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.
Γεμίζουμε τα μελομακάρονα με σοκολάτα
Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μπαλάκια, κάνουμε βαθούλωμα στη ζύμη και γεμίζουμε με σταγόνες σοκολάτας και καρύδι.
Κλείνουμε και δίνουμε σχήμα μελομακάρονου.
Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνες με την ένωση προς τα κάτω.
Ελαφρά, κάνουμε σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια. Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 160 °C στον αέρα, για να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τελείως.

Για το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3 λεπτά.
Ξαφρίζουμε τον αφρό.
Αφήνουμε το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία στο 1 όσο μελώνουμε τα μελομακάρονα με σοκολάτα.
Τα βουτάμε στο σιρόπι περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.
Τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Γαρνίρουμε τα σοκολατένια μελομακάρονα
Περιχύνουμε τη λιωμένη σοκολάτα και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι ή φυστίκι Αιγίνης.
Δείτε πως να λιώσετε σωστά τη σοκολάτα.
Τα μελομακάρονα με σοκολάτα είναι εύκολα και γι’ αυτό γίνονται και στο χέρι σε ένα μπολ με σύρμα ανάδευσης.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις