Προέρχεται από την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα από την Μονεμβασιά, όπου αντί για αμύγδαλα χρησιμοποιούσαν τα καρύδια ως βασικό υλικό

Της Κατερίνας Φραγκάκη 

Βρήκα λοιπόν την συνταγή της γιαγιάς μου της Καίτης για τα μελαχρινά! Μια συνταγή πολύ παλιά αφού την είχε πάρει από την μητέρα δηλαδή την προγιαγιά μου την Κούλα αλλά πεντανόστιμη καθώς η γιαγιά μου η χρυσοχέρα την εξέλιξε! Θα σκεφτείτε ότι ίσως δεν είμαι αντικειμενική, γιατί τα έφτιαχνε η αγαπημένη μου γιαγιά, όμως είμαι βέβαιη ότι θα τα λατρέψετε και περιμένω και τα δικά σας σχόλια!
Η συνταγή αυτή προέρχεται από την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα από την Μονεμβασιά, όπου αντί για αμύγδαλα χρησιμοποιούσαν τα καρύδια ως βασικό υλικό και αυτή είναι η μόνη διαφορά με τους πασίγνωστους κουραμπιέδες!!!!
Η γιαγιά έλεγε ότι όσοι δοκιμάσουν τα μελαχρινά, θα ξετρελάνουν και ο λόγος είναι απλός, καθως στις γιορτές θελουμε και κάτι διαφορετικό… όμως και γνώριμο στον ουρανίσκο μας, που θα μας κάνει να θυμηθούμε τα παιδικά μας χρόνια και να νιώσουμε πάλι παιδιά!
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα συστατικά!
Για 40 μελαχρινά θα χρειαστείτε:
  • 150 γρ βούτυρο Κέρκυρας και 150 γρ βούτυρο χωριάτικο
  • 1 κούπα του τσαγιού άχνη ζάχαρη  γεμάτη (όχι μεγάλη κούπα)
  • 2 αυγά- μόνο τους κρόκους
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού καρύδια αλεσμένα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτάλι της σούπας κανέλλα και 1 κουταλάκι γαρύφαλλο
  • 2 κουταλιές της σούπας ούζο
  • 3/4 του κιλού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Παρασκευή: 
  1. Βγάζουμε από το ψυγείο το βούτυρο και το αφήνουμε για μισή ώρα να ζεσταθεί σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Ξεκινάμε χτυπώντας καλά τους κρόκους και προσθέτουμε στο μίξερ  το βούτυρο και τη ζάχαρη . Μετά αφού έχουν γίνει χυλός προσθέτουμε τη κανέλλα και το γαρύφαλλο το ούζο και τα καρύδια, τα ανακατεύουμε καλά και μετά προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι.
  3. Σημαντικό: τα πλάθουμε στρογγυλά και δεν τα βάζουμε πολύ κοντά στο ταψί, επειδή θα φουσκώσουν! Τα ψήνουμε για 15 λεπτά να μην γίνουν πολύ καφέ στο χρώμα,  σε θερμοκρασία 200  βαθμών στον αέρα.
  4. Όταν τα βγάλουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά βάζουμε ζάχαρη άχνη όπως στους κουραμπιέδες!
  5. Και όπως είπαμε αν θέλετε να φτιάξετε τελικά κουραμπιέδες αντί για καρύδια προσθέστε αμύγδαλα στην ίδια ποσότητα! Το μυστικό είναι στο βούτυρο, πάντα ζητάμε την καλύτερη ποιότητα!!!

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις