Το μπαχαρικό που εισήχθη σε μεγαλύτερες ποσότητες ήταν το τζίντζερ σύμφωνα με την Εurostat

Με αφορμή τις γιορτές και την αρωματική ατμόσφαιρα στις κουζίνες, η Eurostat δημοσιοποίησε στοιχεία σχετικά με τα διάφορα μπαχαρικά που εισάγει η ΕΕ.

Συγκεκριμένα το 2022, η ΕΕ εισήγαγε 397.000 τόνους μπαχαρικών από χώρες εκτός ΕΕ. Η Κίνα ήταν η κύρια πηγή μπαχαρικών, συνεισφέροντας το 38% στις συνολικές εισαγωγές μπαχαρικών στην ΕΕ.

Το μπαχαρικό που εισήχθη σε μεγαλύτερες ποσότητες ήταν το τζίντζερ με 122.900 τόνους. Ακολούθησε η πάπρικα (109.800 τόνοι) και το πιπέρι (62 900 τόνοι). Η Κίνα ήταν η κύρια χώρα προέλευσης για το τζίντζερ (54%) αλλά και για την πάπρικα (72%), ενώ το πιπέρι προήλθε κυρίως από το Βιετνάμ (56%).

Στη τέταρτη θέση βρέθηκαν οι εισαγωγές κανέλας (16.200 τόνοι), ενώ πάνω από το ένα τρίτο προήλθε από την Ινδονησία (37%). Ο κουρκουμάς (15.800 τόνοι) κατέλαβε την πέμπτη θέση, με την πλειονότητα των εισαγωγών να προέρχονται από την Ινδία (77%). Για τον γλυκάνισο και τα συναφή μπαχαρικά (13.600 τόνοι), η Αίγυπτος (34%) ήταν ο κύριος προμηθευτής.

Οι σπόροι κύμινου (9.600 τόνοι) προέρχονταν σε μεγάλο βαθμό από την Ινδία (72%), ακολουθούμενοι από σπόρους κόλιανδρου (9.500 τόνοι), οι μισοί από τους οποίους εισήχθησαν από τη Ρωσία (50%) και μοσχοκάρυδο (4. 400 τόνοι), κυρίως εισαγόμενοι από την Ινδονησία ( 72%).

Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με το 2012, το βάρος των μπαχαρικών που εισάγονται από τις χώρες εκτός ΕΕ αυξήθηκε κατά +57%. Οι εισαγωγές τζίντζερ και κουρκουμά στην ΕΕ υπερδιπλασιάστηκαν (+149% και +142% αντίστοιχα), καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των μπαχαρικών με τις περισσότερες συναλλαγές. Μόνο οι εισαγωγές μοσχοκάρυδου μειώθηκαν κατά -4% από το 2012.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις