Ποιες χώρες «νοστιμίζουν» με μπαχαρικά τα πιάτα των Ευρωπαίων
Το μπαχαρικό που εισήχθη σε μεγαλύτερες ποσότητες ήταν το τζίντζερ σύμφωνα με την Εurostat
Με αφορμή τις γιορτές και την αρωματική ατμόσφαιρα στις κουζίνες, η Eurostat δημοσιοποίησε στοιχεία σχετικά με τα διάφορα μπαχαρικά που εισάγει η ΕΕ.
Συγκεκριμένα το 2022, η ΕΕ εισήγαγε 397.000 τόνους μπαχαρικών από χώρες εκτός ΕΕ. Η Κίνα ήταν η κύρια πηγή μπαχαρικών, συνεισφέροντας το 38% στις συνολικές εισαγωγές μπαχαρικών στην ΕΕ.
Το μπαχαρικό που εισήχθη σε μεγαλύτερες ποσότητες ήταν το τζίντζερ με 122.900 τόνους. Ακολούθησε η πάπρικα (109.800 τόνοι) και το πιπέρι (62 900 τόνοι). Η Κίνα ήταν η κύρια χώρα προέλευσης για το τζίντζερ (54%) αλλά και για την πάπρικα (72%), ενώ το πιπέρι προήλθε κυρίως από το Βιετνάμ (56%).
Στη τέταρτη θέση βρέθηκαν οι εισαγωγές κανέλας (16.200 τόνοι), ενώ πάνω από το ένα τρίτο προήλθε από την Ινδονησία (37%). Ο κουρκουμάς (15.800 τόνοι) κατέλαβε την πέμπτη θέση, με την πλειονότητα των εισαγωγών να προέρχονται από την Ινδία (77%). Για τον γλυκάνισο και τα συναφή μπαχαρικά (13.600 τόνοι), η Αίγυπτος (34%) ήταν ο κύριος προμηθευτής.
Οι σπόροι κύμινου (9.600 τόνοι) προέρχονταν σε μεγάλο βαθμό από την Ινδία (72%), ακολουθούμενοι από σπόρους κόλιανδρου (9.500 τόνοι), οι μισοί από τους οποίους εισήχθησαν από τη Ρωσία (50%) και μοσχοκάρυδο (4. 400 τόνοι), κυρίως εισαγόμενοι από την Ινδονησία ( 72%).
Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με το 2012, το βάρος των μπαχαρικών που εισάγονται από τις χώρες εκτός ΕΕ αυξήθηκε κατά +57%. Οι εισαγωγές τζίντζερ και κουρκουμά στην ΕΕ υπερδιπλασιάστηκαν (+149% και +142% αντίστοιχα), καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των μπαχαρικών με τις περισσότερες συναλλαγές. Μόνο οι εισαγωγές μοσχοκάρυδου μειώθηκαν κατά -4% από το 2012.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις