Από το κτήμα απευθείας στο τραπέζι μας
Η τάση που ενισχύει την τοπική παραγωγή και τις μικρά αγροκτήματα.
Της Αμαλίας Σοφιανοπούλου
Η τάση “από το κτήμα στο τραπέζι” ή αλλιώς “Farm to Table” παρουσιάζει άνοδο εδώ τα τελευταία χρόνια και από το ξεκίνημά της οι άνθρωποι αναρωτιούνται αν είναι απλώς μια περαστική μόδα ή ένα “κίνημα” που ήρθε για να μείνει. Χρόνια αργότερα, το Farm to Table εξακολουθεί να είναι ισχυρό, οπότε μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι θα διαρκέσει στο χρόνο.
Το Farm to Table μπορεί να οριστεί ως ένα κοινωνικό κίνημα όπου τα εστιατόρια προμηθεύονται τα προϊόντα τους από τοπικά αγροκτήματα, συνήθως μέσω απευθείας επαφής με τον αγρότη. Τα περισσότερα παραδοσιακά εστιατόρια παίρνουν τα προϊόντα τους από άλλα μέρη της χώρας ή από όλο τον κόσμο. Αυτά τα συστατικά πρέπει να αποστέλλονται σε μεγάλες αποστάσεις, και ως αποτέλεσμα, συνήθως συλλέγονται πριν ωριμάσουν για να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους ή καταψύχονται για να αποφευχθεί η αλλοίωση. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τροφές να είναι λιγότερο θρεπτικές.
Από την άλλη πλευρά, τα εστιατόρια Farm to Table παίρνουν το φαγητό τους από τις τοπικές φάρμες και επιλέγεται με βάση τη μέγιστη φρεσκάδα ξεχειλίζοντας από γεύσεις και βιταμίνες.
Οι ρίζες της τάσης χρονολογούνται από τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, όταν οι Αμερικανοί γίνονταν όλο και πιο δυσαρεστημένοι με τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Ένα από τα πρώτα εστιατόρια αυτού του τύπου που άνοιξαν ήταν το Chez Panisse στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια το 1971. Το Chez Panisse άνοιξε από την σεφ Alice Waters, η οποία ήθελε να χρησιμοποιήσει προϊόντα από τοπικές βιολογικές φάρμες επειδή ήταν πιο γευστικά και φρέσκα από τα προϊόντα που χρησιμοποιούσαν άλλα εστιατόρια.
Στην Ελλάδα τα εστιατόρια Farm to Table έχουν αρχίσει να πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια ενώ έχουν συνδεθεί περισσότερο με την vegan κουζίνα.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις