Συνταγή: Ιταλική πάστα φλώρα ολικής άλεσης, χωρίς ζάχαρη
Τέλεια, πιο υγιεινή από την κλασική πάστα φλώρα και πολύ πολύ νόστιμη
Η πιο νόστιμη ιταλική crostata ολικής άλεσης είναι εδώ και είναι φτιαγμένη χωρίς ζάχαρη.
Αυτή η πολύ απλή συνταγή ανήκει στη food blogger mrssoupe.
Για να την φτιάξεις θα χρειαστείς αλεύρι ολικής άλεσης, υποκατάστατο ζάχαρης (χρησιμοποίησα ζάχαρη από monk fruit), baking powder, βούτυρο, αυγό και μαρμελάδα βερίκοκο.
Μπορείς να την διατηρήσεις εκτός ψυγείου για 4-5 μέρες αρκεί να την αποθηκεύσεις σε ταπεράκι.
Συνταγή για πάστα φλώρα
Υλικά
250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
100 γρ. υποκατάστατο ζάχαρης (χρησιμοποίησα ζάχαρη από monk fruit)
120 γρ. βούτυρο ανάλατο κρύο
1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
1 κρόκο σε θερμοκρασία δωματίου
λίγο αλάτι
1/2 κ.γ. baking powder
ξύσμα από μισό λεμόνι (αν θέλεις)
300 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
Εκτέλεση
Ξεκινάμε ρίχνοντας το αλεύρι σε λεία επιφάνεια. Κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το υποκατάστατο ζάχαρης, το baking powder και το αλάτι. Κάνουμε πάλι μια λακούβα.
Ρίχνουμε το ολόκληρο αυγό και τον κρόκο και ανακατεύουμε με τα χέρια.
Μόλις ανακατευτούν τα υλικά προσθέτουμε το κρύο βούτυρο αφού το κόψουμε σε μικά κυβάκια.
Ανακατεύουμε με κρύα χέρια και γρήγορες κινήσεις καθώς δεν θέλουμε να ζεσταθεί πολύ η ζύμη.
Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Βγάζουμε από το ψυγείο και κρατάμε τα 2/3 της ζύμης. Την υπόλοιπη τη βάζουμε και πάλι στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Ανοίγουμε το φύλλο για να το βάλουμε στην ταρτιέρα ή σε ταψάκι με αποσπώμενη βάση. Το απλώνουμε στο ταψάκι αφού βάλουμε από κάτω αντικολλητικό χαρτί.
Ρίχνουμε την μαρμελάδα βερίκοκο και την απλώνουμε καλά.
Βγάζουμε από το ψυγείο την υπόλοιπη ζύμη. Σχηματίζουμε με τη μισή μια κυλινδρική ζύμη και την τοποθετούμε γύρω γύρω.
Με την υπόλοιπη φτιάχνουμε μικρότερες κυλινδρικές ζύμες και σχηματίζουμε το σχέδιο των φωτογραφιών.
Ψήνουμε για 30 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε την crostata να κρυώσει ελαφρώς και έπειτα την κόβουμε. Για μένα είναι ακόμα πιο νόστιμη την επόμενη μέρα.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις