Το απόλυτο πασχαλινό γλυκό: Πανακότα με blueberries και πασχαλιά
Η πανακότα είναι ένα κρεμώδες γλυκό, το οποίο συνδυάζεται τέλεια με τις floral νότες της πασχαλιάς
Συνταγή για ένα πολύ διαφορετικό, αλλά και γευστικό γλυκό για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας στο γιορτινό τραπέζι του Πάσχα.
Το συγκεκριμένο γλυκό γίνεται πολύ γρήγορα και εύκολα και πως δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο ακούγεται.
Η πανακότα είναι ένα κρεμώδες γλυκό, το οποίο συνδυάζεται τέλεια με τις floral νότες της πασχαλιάς. Επίσης, τα υλικά είναι πολύ λίγα, οπότε πρέπει να είναι και ποιοτικά για να αναδειχθεί το γλυκό. Είναι ωραία ευκαιρία και ένας ιδιαίτερος τρόπος για να δοκιμάσεις επιτέλους αυτό το άνθος, του οποίου η γεύση τονίζεται υπέροχα σ’ αυτό το γλυκό.
Και αν σε τρομάζει η ιδέα της μεγάλης φόρμας ή αν πολύ απλά δε θέλεις να φτιάξεις τόσο μεγάλη ποσότητα, μπορείς κάλλιστα να κάνεις τη μισή δόση και να σερβίρεις σε μπολάκια. Έτσι και θα δοκιμάσεις κάτι που πιθανότητα δεν έχεις δοκιμάσει και θα γλιτώσεις τα αναποδογυρίσματα από φόρμες, τα οποία είναι λίγο αγχωτικά για κάποιους. Τη συνταγή βρήκαμε από τη food blogger thelivingmama.
Συνταγή: Πανακότα με blueberries και πασχαλιά
Υλικά
(Πανακότα)
1.320 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
280 ml πλήρες φρέσκο γάλα
270 γρ. σιρόπι πασχαλιάς (δες παρακάτω)
310 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
375 γρ. φρέσκα ή κατεψυγμένα blueberries
30 γρ. φύλλα ζελατίνης
(Σιρόπι Πασχαλιάς)
1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
1 κούπα νερό
1 κούπα ανθάκια πασχαλιάς (χωρίς κλαδάκια, φύλλα και άλλα κομματάκια)
4 μύρτιλα για χρώμα
Εκτέλεση
Πριν ξεκινήσεις πρέπει να έχεις έτοιμο το σιρόπι πασχαλιάς. Η διαδικασία είναι πανεύκολη και μπορείς να το ετοιμάσεις μια μέρα πριν, αλλά μπορείς και την ίδια μέρα πριν ξεκινήσεις να φτιάχνεις την πανακότα.
Για το σιρόπι, βάλε τη ζάχαρη, το νερό, τα ανθάκια πασχαλιάς και τα μύρτιλα σε ένα κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίζουν να βράζουν, χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε το να σιγοβράζει για 15-20 λεπτά.
Όταν περάσει ο χρόνος, μετάφερε το σε ένα μπολ, αφού πρώτα το περάσεις μέσα από ένα σουρωτήρι ή τουλπάνι για να φύγουν τα στερεά. Σε αυτό το σημείο, άφησε το να κρυώσει καλά.
Σε ένα άλλο μπολ με κρύο νερό βάλε τα φύλλα ζελατίνης έτσι ώστε να βρέχονται καλά.
Σε μια αρκετά μεγάλη κατσαρόλα, πάνω σε μέτρια φωτιά, βάλε τα blueberries και τη ζάχαρη. Ανακάτευε συχνά μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και τα blueberries να σκάσουν και να βγάλουν τα μωβ υγρά τους. Όταν πάρει ένα βαθύ μωβ χρώμα και μαγειρευτούν αρκετά τα blueberries, περίπου 8-10 λεπτά, ρίξε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και το σιρόπι πασχαλιάς. Ανακάτευε καλά μέχρι να ζεσταθεί το μείγμα.
Όταν ζεσταθεί καλά (πριν φτάσει σε σημείο βρασμού), άδειασε το μείγμα μέσα σε ένα μπλέντερ είτε σε δόσεις, είτε όλο. Αν έχεις μπλέντερ χειρός, κατέβασε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χτύπα το περιεχόμενο της με αυτό το μπλέντερ.
Επανέφερε το μείγμα στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Όταν το μείγμα πάει να σιγοβράσει, κατέβασε το από τη φωτιά.
Πίεσε τα φύλλα ζελατίνης στα χέρια σου για να φύγουν τα περιττά υγρά και ρίξ’ τα μέσα στο μείγμα σου.
Ανακάτεψε πολύ καλά για να διαλυθούν.
Το μείγμα αυτό στράγγιξε το καλά μέσα σε ένα μπολ είτε με λεπτή σίτα είτε με λεπτό σουρωτήρι.
Από το μπολ μετέφερε το μείγμα σε μια φόρμα ή σε ατομικά φορμάκια είτε σε μπολάκια.
Άφησε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά μετέφερε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες, αλλά ιδανικά όλο το βράδυ.
Όταν κρυώσει και είναι έτοιμο βύθισε το σε ένα σκεύος μεγαλύτερο από τη φόρμα με καυτό νερό για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να αποκολληθούν τα τοιχώματα της πανακότα. Γρήγορα αφαίρεσε το από το καυτό νερό. Πρόσεχε μην μπει καυτό νερό μέσα στην πανακότα.
Τοποθέτησε μια πιατέλα ανάποδα από πάνω και γύρισε την ίδια την φόρμα ανάποδα ώστε να ξεφορμαριστεί το γλυκό σωστά. Ουσιαστικά θα το κάνεις μια τούμπα. Αν δεν βγαίνει δοκίμασε να το χτυπήσεις ελαφρώς ή να το ζεστάνεις με λίγο πιστολάκι. Μη το παρακάνεις όμως και λιώσει αρκετό μέρος του.
Σέρβιρε κρύο.
Διατηρείται καλυμμένο στο ψυγείο για 2 μέρες.
Σημειώσεις
*Μπορείς να το σερβίρεις σε μπολάκια αντί σε φόρμα.
*Το ξεχωριστό σχέδιο στην κορυφή της πανακότα δημιουργείται φυσικά με το διαχωρισμό του σιροπιού από την κρέμα (και είναι τέλειο!)
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις