Ποιες τροφές πρέπει να περιορίσουμε

Το καλύτερο πλάνο διατροφής προκειμένου να εξασφαλίσουμε μία μακρά και υγιή ζωή εξηγεί ο Valter Longo, ειδικός ο οποίος πάνω από 35 χρόνια, μελετά τη μακροζωία στην Ιταλία.

Το 1989, ο Longo ξεκίνησε επίσημα να ερευνά τι χρειάζεται κανείς για να φτάσει τα 100 χρόνια και άνω. Τώρα, είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Μακροζωίας και Καρκίνου στο Ινστιτούτο Μοριακής Ογκολογίας IFOM στο Μιλάνο της Ιταλίας. Ο Longo είναι επίσης διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροζωίας της Σχολής Γεροντολογίας Leonard Davis στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας-Λος Άντζελες.

Η Ιταλία θεωρείται το ιδανικό μέρος για τη μελέτη του, καθώς υπάρχουν αρκετές περιοχές όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, συμπεριλαμβανομένης της Σαρδηνίας, η οποία είναι μία από τις πρώτες περιοχές που χαρακτήρισε ο ερευνητής μακροζωίας Dan Buettner ως «Μπλε Ζώνη»

Ένα από τα μεγαλύτερα συμπεράσματα του Longo στις μελέτες του είναι ότι «η διατροφή είναι μακράν η πιο σημαντική». «Σας προτείνω αυτό που ονομάζω διατροφή μακροζωίας, η οποία αντλεί στοιχεία από πολλά διαφορετικά διατροφικά μοντέλα», λέει ο Longo. «Και από τη διατροφή Okinawa και από τη μεσογειακή διατροφή».

Η ιδανική διατροφή για τη μακροζωία που προτείνει:

  • Να βασίζεται κυρίως σε φυτικά τρόφιμα (vegan).
  • Σχετικά χαμηλή πρόσληψη φρούτων, αλλά υψηλή πρόσληψη λαχανικών.
  • Να περιλαμβάνει όσπρια.
  • Να περιλαμβάνει ξηρούς καρπούς.
  • Να περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Κατανάλωση ψαριού 3 ή 4 φορές την εβδομάδα.
  • Περιορισμός ζωικών προϊόντων

Από την ηλικία των 20 ετών έως τα 70, ο Longo συνιστά επίσης οι άνθρωποι: να αποφεύγουν το κόκκινο και το λευκό κρέας, να καταναλώνουν 2 ή 3 αυγά την εβδομάδα το πολύ, να περιορίσουν το τυρί και τα ζωικά προϊόντα.

Οι 5 τροφές που αποφεύγει

Σύμφωνα με τον Valter Longo, υπάρχουν ορισμένες τροφές που πρέπει να περιορίσουμε.

  • Πατάτες
  • Ζυμαρικά
  • Πίτσα
  • Πρωτεΐνη
  • Ψωμί

«Πιστεύω ότι είναι πολύ καλά συστατικά», λέει, «απλά τυχαίνει να είναι προβληματικά επειδή οι άνθρωποι τρώνε τεράστιες ποσότητες και μετατρέπονται πολύ γρήγορα σε σάκχαρα».

Ο Longo πιστεύει επίσης ότι η ασφαλής διαλειμματική νηστεία συμβάλλει στη μακροζωία. «Συνιστώ 12 ώρες νηστείας την ημέρα. Ας πούμε ότι τρώτε μεταξύ 8 π.μ. και 8 μ.μ. ή 7 π.μ. και 7 μ.μ.» και υποστηρίζει την περιοδική εφαρμογή μιας διατροφής που μιμείται τη νηστεία για 5 ημέρες κάθε φορά.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις