Διατροφολόγος μάς εξηγεί ποια λαχανικά έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά μαγειρεμένα

Οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας ότι τα λαχανικά όταν καταναλώνονται ωμά έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Υπάρχουν ωστόσο κάποια λαχανικά, τα οποία γίνονται πιο θρεπτικά όταν μαγειρευτούν.

Η διατροφολόγος Μαρία Παρίση, εξηγεί μέσα από τον λογαριασμό της στο instagram, ποια είναι και για ποιο λόγο, τα 6 λαχανικά που είναι πιο θρεπτικά όταν μαγειρεύονται.

Τα 5+1 λαχανικά που γίνονται πιο θρεπτικά όταν μαγειρευτούν

Το σπανάκι περιέχει σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ψευδάργυρο. Επίσης περιέχει οξαλικό οξύ που εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου. Όταν όμως αυτό θερμανθεί απελευθερώνει τις δεσμευμένες αυτές ουσίες , καθιστώντας τες διαθέσιμες για απορρόφηση.

Η ντομάτα όταν μαγειρευτεί απελευθερώνει λυκοπένη (ή λυκοπένιο), μια πανίσχυρη αντιοξειδωτική ουσία.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν φυτοχημικά τα οποία το σώμα μπορεί να τα μετατρέψει σε ενώσεις που βοηθούν τον οργανισμό. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ένα ένζυμο ( μυροσινάση ) να είναι ενεργό. Το μαγείρεμα ( κυρίως στον ατμό ) βοηθά σημαντικά.

Τα μανιτάρια περιέχουν μεγάλες ποσότητες της αντιοξειδωτικής εργοθειονίνης, η οποία απελευθερώνεται κατά το μαγείρεμα.

Τα μαγειρεμένα καρότα περιέχουν περισσότερη β-καροτίνη από τα ωμά, η οποία είναι η ουσία που το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α.

Το μαγείρεμα των σπαραγγιών καταστρέφει τα κυτταρικά τοιχώματα, καθιστώντας τις βιταμίνες πιο διαθέσιμες για απορρόφηση.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις