Έρχεται νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τη στήριξη των επιχειρήσεων
Eνίσχυση των επιχειρήσεων που διοργανώνουν εμπορικές εκθέσεις, συνέδρια, catering κ.α.
Νέα ένεση ρευστότητας σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των εμπορικών εκθέσεων, της διοργάνωσης συνεδρίων και του catering, καθώς και σε κέντρα διασκέδασης και δεξιώσεων, γυμναστήρια, παιδότοπους και σχολές χορού, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με σκοπό να ενισχύσει χρηματοδοτικά όσες επιχειρήσεις υπέστησαν τεράστιες ζημιές από την έξαρση της πανδημίας και τα διαδοχικά lockdowns, ενώ δέχθηκαν ένα ακόμη πλήγμα από τους περιορισμούς που εφαρμόστηκαν τον Δεκέμβριο του 2021. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το νέο πακέτο άμεσης ρευστότητας, αρχικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, η πρόσκληση του οποίου βρίσκεται ήδη στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς έγκριση, θα δίνει τη δυνατότητα σε περίπου 10.000 επιχειρήσεις που έχουν δει τον τζίρο τους να μειώνεται πάνω από 50% να λάβουν μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης μέσω ΕΣΠΑ σε ποσοστό 8% του κύκλου εργασιών τους κατά το έτος 2019.
Το ανώτατο ποσό με το οποίο θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί μία επιχείρηση υπολογίζεται στα 400.000 ευρώ, ενώ το πρόγραμμα αναμένεται να βγει στον αέρα έως το τέλος Μαρτίου. Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κάνουν λόγο για μία διαδικασία-εξπρές, η οποία «τρέχει» ώστε να πάρει άμεσα το «πράσινο φως» το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης και να στηριχθούν οι κλάδοι που επλήγησαν από την πανδημία και χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη, κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου προγράμματος που εφαρμόστηκε για τον τουρισμό. Την ίδια στιγμή στελέχη του υπουργείου εμφανίζονται αισιόδοξα ότι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο το πρόγραμμα θα έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι αιτήσεις των πληττόμενων επιχειρήσεων υπολογίζεται να έχουν αξιολογηθεί σε έναν μήνα, ώστε μέχρι τα τέλη Ιουνίου να έχουν λάβει τα χρήματα τους όλοι οι δικαιούχοι. Να σημειωθεί ότι δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλες οι επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η συμμετοχή τους σε αντίστοιχα προηγούμενα προγράμματα (δράσεις στήριξης από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού) και εφόσον φυσικά πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, έχει διαμηνύσει ότι θα διευρυνθούν τα στοχευμένα μέτρα στήριξης σε κλάδους που υπέστησαν πραγματική ζημία κατά τη διάρκεια της κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι μέσα σε αυτούς θα είναι και οι επιχειρήσεις που διοργανώνουν εκθέσεις. «Νομίζω ότι τα μέτρα ενίσχυσης που πήραμε, τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την επανεκκίνηση του τουρισμού και της εστίασης ή το πρόγραμμα που αναμένουμε την έγκρισή του τις επόμενες ημέρες θα είναι μία σημαντική χρηματοδοτική ενίσχυση», τόνισε, ο υπουργός.
Οι δικαιούχοι
Αναλυτικότερα, δικαίωμα συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα θα έχουν οι επιχειρήσεις catering, τα κέντρα διασκέδασης, οι επιχειρήσεις συνεδρίων, εμπορικών εκθέσεων και επιμορφωτικών σεμιναρίων, οι σχολές χορού, τα γυμναστήρια, τα κέντρα δεξιώσεων και τα κτήματα στα οποία πραγματοποιούνται εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσεις κ.α.), οι παιδότοποι, αλλά και οι επαγγελματίες μουσικής κάλυψης εκδηλώσεων (Djs). Πρόκειται κυρίως για κατηγορίες επιχειρήσεων που κατέγραψαν ζημίες εξαιτίας των νέων περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων αλλά και της μετάλλαξης Ομικρον, με τους επαγγελματίες να βλέπουν τα καταστήματά να κλείνουν, αλλά και τις δραστηριότητές τους να «παγώνουν». Την ίδια στιγμή, την έντονη αντίδρασή τους για την εφαρμογή του μέτρου λειτουργίας των κλειστών χώρων για αμιγώς εμβολιασμένους είχαν εκφράσει πολλοί παράγοντες της αγοράς, με επιχειρήσεις όπως τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι να βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται εξαιτίας της περιορισμένης δεξαμενής πελατών, ενώ κέντρα δεξιώσεων αλλά και επιχειρήσεις εμπορικών εκθέσεων έκαναν λόγο για σχεδόν δύο χρονιές «χαμένες».
Βασική προϋπόθεση για να διεκδικήσουν οι επιχειρήσεις, τη μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση είναι να έχει καταγραφεί μειωμένος τζίρος το 2020 που να είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 50% του αντίστοιχου τζίρου του 2019. Μεταξύ των σημαντικότερων κριτηρίων ένταξης είναι τα εξής:
– διατήρηση της λειτουργίας της επιχείρησης για το έτος 2022
– νόμιμη λειτουργία και άδεια λειτουργίας στον χώρο δραστηριότητας
– ανάλωση της επιχορήγησης σε λειτουργικές δαπάνες που υπάγονται σε ΦΠΑ (όχι σε κάθε είδους δαπάνες), καθώς το μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης χορηγείται μόνο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης. Οι δαπάνες θα αφορούν νέα έξοδα και όχι σε παρελθούσες ληξιπρόθεσμες οφειλές
Ιδιαίτερη μέριμνα θα υπάρξει για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δηλαδή το 2020 ή το 2021, στις οποίες θα δοθεί συγκεκριμένο ποσό ενίσχυσης, με στελέχη του υπουργείου να ξεκαθαρίζουν ότι το ποσό αυτό δεν έχει ακόμα «κλειδώσει». Η καταβληθείσα προκαταβολή κεφαλαίου κίνησης για τις λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης θα πρέπει να έχει αναλωθεί σε ποσοστό 70%, δηλαδή το ποσοστό που καλύπτει η επιχορήγηση, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022. Επιπλέον, τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι έχει ήδη υπάρξει μέριμνα για το αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο της ενίσχυσης που θα καταβληθεί στο πλαίσιο της δράσης αυτής. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις