Το «ηλεκτρικό κουτάλι» που μειώνει το αλάτι στα φαγητά
Η Kirin θα πουλήσει μόλις 200 από τα ηλεκτρικά κουτάλια αλατιού στο διαδίκτυο προς 19.800 γιεν
Ένα ηλεκτρικό κουτάλι, το οποίο, σύμφωνα με ερευνητές, μπορεί να προωθήσει την υγιεινή διατροφή, αφού ενισχύει τις αλμυρές γεύσεις χωρίς επιπλέον αλάτι και κατ’ επέκταση νάτριο, ξεκινά να πουλά ο ιαπωνικός γίγαντας ποτών Kirin.
Το λανσάρισμα του προϊόντος, σύμφωνα με το Reuters, σηματοδοτεί την πρώτη εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας που πέρυσι κέρδισε το βραβείο Ig Nobel, ως η πιο ασυνήθιστη και ιδιόρρυθμη έρευνα.
Η Kirin θα πουλήσει μόλις 200 από τα ηλεκτρικά κουτάλια αλατιού στο διαδίκτυο προς 19.800 γιεν (127 δολάρια) αυτόν τον μήνα και μια limited edition σε ιαπωνικό κατάστημα λιανικής πώλησης τον Ιούνιο, αλλά ελπίζει σε 1 εκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως μέσα σε πέντε χρόνια. Οι πωλήσεις στο εξωτερικό θα ξεκινήσουν το επόμενο έτος.
Το κουτάλι, κατασκευασμένο από πλαστικό και μέταλλο, ζυγίζει 60 γραμμάρια και λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου, αναπτύχθηκε από κοινού με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Meiji, Homei Miyashita, ο οποίος είχε προηγουμένως αποδείξει την τεχνολογία που βελτιώνει τη γεύση σε πρωτότυπα ηλεκτρικά ξυλάκια. Έτσι, με τη διέλευση ενός μικρού ηλεκτρικού φορτίου για τη συγκέντρωση μορίων ιόντων νατρίου στη γλώσσα, ώστε να ενισχυθεί η αίσθηση του αλμυρού στο φαγητό.
Η Kirin, η οποία παραδοσιακά ασχολούνταν με την μπύρα, αλλά τώρα στρέφεται προς τα υγιεινά προϊόντα, δήλωσε ότι η τεχνολογία έχει ιδιαίτερη σημασία στην Ιαπωνία, όπου ο μέσος ενήλικας καταναλώνει περίπου 10 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, ποσότητα διπλάσια από τη συνιστώμενη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
«Η Ιαπωνία έχει μια διατροφική κουλτούρα που τείνει να προτιμά τις αλμυρές γεύσεις», δήλωσε ο ερευνητής της Kirin Ai Sato. «Οι Ιάπωνες στο σύνολό τους πρέπει να μειώσουν την ποσότητα αλατιού που προσλαμβάνουν, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να απομακρυνθούμε από αυτά που έχουμε συνηθίσει να τρώμε», όπως είπε. Αυτό ήταν που τον οδήγησε στην ανάπτυξη αυτού του ηλεκτρικού κουταλιού.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις