Τι δείχνει η μελέτη της διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας

Η μέση τιμή του ελαιόλαδου αυξήθηκε κατά +29,4% ετησίως το 2023 και κατά +63,7% ετησίως τον Απρίλιο του 2024, προσθέτοντας 0,5 π.μ. στο συνολικό πληθωρισμό/ βάσει ΔΤΚ (από περίπου +0,2 π.μ. το 2023) και επεξηγώντας σχεδόν το 50% της αύξησης του συνολικού πληθωρισμού τροφίμων, κατά την ίδια περίοδο.

Αυτό επισημαίνεται στη μελέτη της διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία εάν αφαιρεθούν οι επιδράσεις του ελαιολάδου, η ετήσια μεταβολή του Εναρμονισμένου Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τροφίμων & μη-αλκοολούχων ποτών για την Ελλάδα, τον Απρίλιο του 2024, εκτιμάται ότι θα ήταν 2,6% ετησίως περίπου (από 5,4% ετησίως για τον συνολικό δείκτη) προσεγγίζοντας την αντίστοιχη της Ευρωζώνης (+2,2% ετησίως τον Απρίλιο), με καθοδική τάση, εν μέσω αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών τροφίμων αλλά και άλλων συνιστωσών του κόστους παραγωγής.

Η αποκλιμάκωση των τιμών του ελαιολάδου αναμένεται να είναι βραδεία, όπως επισημαίνεται,  καθώς παραμένουν κλιματικοί και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες που μειώνουν την παραγωγή στις περισσότερες μεσογειακές χώρες, ενώ τα αποθέματα είναι μειωμένα διεθνώς. Η μέση ανατίμηση στο ελαιόλαδο αναμένεται να υποχωρήσει στο 30% ετησίως περίπου, κατά μ.ο., για το υπόλοιπο του 2024, με τη μέση πληθωριστική επίδραση μέχρι το τέλος του έτους να κυμαίνεται στις 0,3 π.μ. ανά μήνα, από 0,5 π.μ. τον Απρίλιο.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις