Lifestyle & Food

Αυτά είναι 6 καλύτερα μπαρ στην Αθήνα που ξεχώρισε mixologist στο BBC

Αυτά είναι 6 καλύτερα μπαρ στην Αθήνα που ξεχώρισε mixologist στο BBC

«Tα διεθνή κοκτέιλ είναι δημοφιλή στην Ελλάδα, οι Έλληνες mixologists χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο ελληνικά τζιν όπως το Mataroa και το Votanikon που περιέχουν μαστίχα από το νησί της Χίου»

Τον «οδηγό» με τα αγαπημένα της κοκτέιλ μπαρ στην Αθήνας παρουσίασε η mixologist Γεωργία Γεωργακοπούλου,πρώην bar manager του βραβευμένου μπαρ The Clumsies  mixologist  στο BBC.

Τα διεθνή κοκτέιλ είναι δημοφιλή στην Ελλάδα,  όπως λέει και οι Έλληνες mixologists «χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο ελληνικά τζιν όπως το Mataroa και το Votanikon που περιέχουν μαστίχα από το νησί της Χίου. Για τα κοκτέιλ με εσπεριδοειδή, υπάρχει το κίτρο Νάξου, ένα λικέρ από τη Νάξο που εμποτίζεται με φύλλα και καρπούς της κίτρους».

«Η Αθήνα, η επιτομή του κοσμοπολίτικου, έχει εξελιχθεί σε κόμβο για τους ταξιδιώτες και υποδέχεται εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως από όλο τον κόσμο» σημειώνει.

1. Η καλύτερη εμπειρία κλασικού κοκτέιλ στην Αθήνα: Galaxy

Μια σωστή βραδινή έξοδος στην Αθήνα, όπως σημειώνει ξεκινά από το Galaxy, το παλαιότερο μπαρ της Αθήνας που λειτουργεί αδιαλείπτως. Θεσμός της οδού Σταδίου από το 1972, οι υφασμάτινες σφαίρες των φωτιστικών του μπαρ ρίχνουν μια vintage λάμψη στους τοίχους με ξύλινη επένδυση και τα κιτρινισμένα πορτρέτα διάσημων ελληνικών προσωπικοτήτων. Οι ενημερωμένοι Αθηναίοι όλων των ηλικιών εμφανίζονται όταν οι πόρτες ανοίγουν στις 17:00 ακριβώς. Τέλεια εκτελεσμένα κλασικά κοκτέιλ, όπως τα Dirty Gin Martini και Old Fashioned, έρχονται σε μικρά ποτήρια με μια φέτα νοσταλγίας: εκτός από ελιές και ανάμεικτους ξηρούς καρπούς, λωρίδες φρυγανισμένου λευκού ψωμιού καταφθάνουν βουτηγμένες σε ελαιόλαδο – το χαρακτηριστικό αθηναϊκό σνακ από παλιά.

2. Καλύτερη νεοφερμένη με old-school ατμόσφαιρα: Feelin’ Good Athens

Εδώ και καιρό επισκιασμένη από τη συνοικία Μακρυγιάννη που στεγάζει το Μουσείο της Ακρόπολης (και ορδές τουριστών), η γειτονιά Κουκάκι της Αθήνας, με τους δρόμους με τις μανταρινιές και τα ζεστά καφέ, έχει μια ήσυχη αίσθηση χωριού τη μέρα που φουντώνει τη νύχτα. «Είναι ένα μέρος που πρέπει να παρακολουθείς», λέει . «Πολλή ενέργεια και δημιουργικότητα». Εκεί βρίσκεται επίσης το Feelin’ Good, η επιλογή της για την καλύτερη νεοφερμένη νυχτερινή ζωή της πόλης. Το μίνιμαλ, φιλόξενο μικρό μπαρ καταλαμβάνει ένα πρώην αρτοποιείο στη γωνία του πολυσύχναστου πεζόδρομου της οδού Γεωργάκη Ολυμπίου και διαθέτει τα αυθεντικά πλακάκια του αρτοποιείου της δεκαετίας του 1970 μαζί με νέες κινηματογραφικές φωτεινές επιγραφές και μια ειδική σκηνή για νυχτερινά DJs και jam sessions. Το μπαρ πήρε το όνομά του από ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια της Nina Simone και αποτίει φόρο τιμής στα αγαπημένα μουσικά είδη των ιδιοκτητών – τα αμερικανικά μπλουζ, τη μουσική τζαζ και το χιπ-χοπ.

Το Feelin’ Good σερβίρει αμερικανικά κοκτέιλ όπως το Amaretto Sour, το Grasshopper και το εξαιρετικά δημοφιλές Garibaldi, το κοκτέιλ με το καμπάρι και το πορτοκάλι, το οποίο επαναπροσδιορίστηκε από το μπαρ Dante της Νέας Υόρκης. Σερβίρει επίσης σνακ όπως κοτομπουκιές εμπνευσμένες από τη συνταγή Sweet Chick του ράπερ Nas με σάλτσα μπάρμπεκιου εμπλουτισμένη με Jack Daniels. Ακόμα και η λίστα κρασιών της συμβούλου sommelier, Χρύσας Γιατρά, αποτίει φόρο τιμής στις ΗΠΑ, με καλιφορνέζικα Chardonnay και Zinfandel πασπαλισμένα για καλό σκοπό. Η επιτυχία του Feelin’ Good ενέπνευσε τα σχέδια να συμπεριλάβει φέτος ένα brunch τζαζ σε στιλ Χάρλεμ και μια ολοκαίνουργια λίστα κοκτέιλ.

3. Το καλύτερο μπαρ για βιώσιμα κοκτέιλ: Line

Για νόστιμα «πράσινα» κοκτέιλ, η ίδια  προτείνει να επισκεφθείτε το Line, το οποίο χρησιμοποιεί ολόκληρο το φυτό στις δημιουργίες του για να αποφύγει τη σπατάλη και, όπως λέει, πηγαίνει την εσωτερική ζύμωση στο επόμενο επίπεδο. «Είναι σαν πραγματικοί επιστήμονες εκεί μέσα». Το Line διευθύνεται από την mixology ομάδα των Βασίλη Κυρίτση και Νίκο Μπακούλη, ιδιοκτήτες του The Clumsies, μαζί με τον συνεργάτη τους, Δημήτρη Δαφόπουλο. Αν και άνοιξε μόλις το 2022, έφτασε στο νούμερο 12 της λίστας με τα καλύτερα μπαρ του κόσμου το 2023. Στον χώρο έχει εγκατασταθεί ακόμη και ένα μικρό αποστακτήριο για την παραγωγή ενός προϊόντος που μοιάζει με κρασί από τοπικά και εποχιακά φρούτα, όπως ρόδι και σύκα.

4. Το καλύτερο απεριτίβο ιταλικού τύπου: Drupes Spritzeria

Το Drupes Spritzeria βρίσκεται ανάμεσα στο Κουκάκι και το Νέο Κόσμο, μια άλλη γειτονιά σε άνοδο. «Αυτό το μέρος μοιάζει με την Ιταλία στην Αθήνα», λέει η κ. Γεωργακοπούλου. Ο ιδιοκτήτης του Drupes, Αρτέμης Παπαδόπουλος, σχεδίασε αρχικά το μπαρ ως μια καφετέρια ιταλικού τύπου, όπου οι πελάτες του οικογενειακού, θρυλικού φούρνου, του Τάκη (ακριβώς απέναντι), θα μπορούσαν να καθίσουν και να απολαύσουν τα γλυκά τους, αλλά έκτοτε έχει μετατραπεί σε σημείο για aperitivo.  Τα χαμηλά ταβάνια, τα βαρέλια κρασιού και τα τραπεζοκαθίσματα μιμούνται τη σιωπηλή θαλπωρή των βενετσιάνικων cicchetterie (μπαρ σχεδιασμένα για ποτό και μικρά πιάτα τύπου tapas). Μια αυστηρά βενετσιάνικη λίστα κρασιών συμπληρώνει την εικόνα, αλλά το spritz Aperol είναι ο πρωταγωνιστής. Στις παραλλαγές των κλασικών περιλαμβάνονται το Il Figo – που παρασκευάζεται με Cocchi Americano Herbal Aperitif, λεμόνι lime και μέντα – και το Poli Grapefruit, που παρασκευάζεται με λικέρ Airone Rosso di Poli με άρωμα τριαντάφυλλο και σόδα γκρέιπφρουτ.

5. Το καλύτερο κρυμμένο διαμάντι της τζαζ: Jazz in Jazz

Για λίγη γεύση Cajun, πηγαίνετε στο Jazz in Jazz – ένα μέρος εμπνευσμένο από τη Νέα Ορλεάνη, το οποίο η Γεωργακοπούλου αποκαλεί «ένα κλασικό μπαρ-κόσμημα». Μαύρες και άσπρες φωτογραφίες θρύλων της τζαζ συνωστίζονται στους τοίχους, μαζί με τούμπες και τρομπόνια και μια γυάλινη βιτρίνα που φιλοξενεί την εκτεταμένη συλλογή κασετών του ιδιοκτήτη, όλες τζαζ ηχογραφημένες από το ραδιόφωνο. «Αυτό είναι το κατάλληλο μέρος για παραδοσιακά κοκτέιλ, όπως ένα dry Martini ή ακόμα και ένα ουίσκι σκέτο», λέει η Γεωργακοπούλου.

6. Το καλύτερο για κοκτέιλ από βαρέλι: Barreldier

Στεγασμένο μέσα σε μια εμπορική στοά, λίγο έξω από την πολυσύχναστη πλατεία Συντάγματος, το Barreldier συνδυάζει τη γοητεία ενός αμυδρά φωτισμένου κλασικού μπαρ με την έντονη τοπική ατμόσφαιρα. Η Γεωργακοπούλου λέει να έρχεστε εδώ για μοναδικά signature drinks με βαρέλι, όπως το White Negroni και το Adonis. «Είναι το πρώτο και μοναδικό μπαρ στην πόλη που το κάνει αυτό», λέει η Γεωργακοπούλου. «Λατρεύω τα extra boozy κοκτέιλ που φτιάχνονται με το σπιτικό βερμούτ και τα bitters του Barreldier. Είναι όλα μυστικές συνταγές που έχουν περάσει από τη γιαγιά μιας από τις ιδιοκτήτριες».

Πηγή: bbc

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu