Η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ευημερία των πολιτών

Γράφει ο Θοδωρής Καπράλος, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς  

Το Ευρωκοινοβούλιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εμπορικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης νομοθετεί και γνωμοδοτεί σε κομβικά ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα τον ανταγωνισμό και την επιχειρηματικότητα.

Ειδικά για τη χώρα μας, οι ευρωπαϊκές αυτές αποφάσεις μπορούν να αποβούν καθοριστικές για το μέλλον κυρίως των μικρότερων επιχειρήσεων που, λόγω των επαναλαμβανόμενων κρίσεων την τελευταία δεκαπενταετία, παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης, καθυστέρησης και χαμηλής προσαρμοστικότητας.

Η αγορά του Πειραιά που αποτελεί εδώ και δεκαετίες ένα κομβικό σημείο για την ελληνική οικονομία, αφού ως το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, συγκεντρώνει πλήθος εμπορικών δραστηριοτήτων, από χονδρικό και λιανικό εμπόριο έως και μεταφορές και logistics, είναι ένα σημαντικό βαρόμετρο της οικονομίας, όπως και η αγοραστική κίνηση στις πειραϊκές επιχειρήσεις που παρουσιάζει διακυμάνσεις, αντικατοπτρίζοντας τις ευρύτερες οικονομικές τάσεις.

Ζητούμενο από τους νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές είναι η ενεργή συμμετοχή τους στα κοινοβουλευτικά δρώμενα και η υλοποίηση πολιτικών που, εντός ενός κατάλληλου πλαισίου, θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των πιχειρήσεων και θα προωθήσουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στόχος που θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω:

  1. Διάχυσης της χρηματοδότησης σε μεγαλύτερο εύρος επιχειρήσεων για επενδύσεις και τους αναγκαίους μετασχηματισμούς.
  2. Νέων δομών εκπαίδευσης και κατάρτισης του εργατικού δυναμικού.
  3. Εστιασμένων πολιτικών που θα λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες των διαφόρων χωρών, περιφερειών, πόλεων και τοπικών κοινωνιών.
  4. Απρόσκοπτης λειτουργίας της ενιαίας αγοράς.
  5. Φιλικού και απλού πλαισίου για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
  6. Σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος με άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων του πληθωρισμού.
  7. Σύγκλισης του φορολογικού και τραπεζικού πλαισίου μεταξύ των χωρών.
  8. Μείωσης της γραφειοκρατίας.
  9. Ταμειακών πολιτικών προσαρμοσμένων στις ειδικές ανάγκες του λιανικού εμπορίου, όπως η ανάπτυξη ικανοτήτων ηλεκτρονικού εμπορίου και βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού.
  10. Σύγχρονου επιχειρηματικού θεσμικού πλαισίου.

Η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ευημερία των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη, γι αυτό τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου, θα πρέπει να θέσουν ψηλά στην ατζέντα τους τα ζητήματα που μας απασχολούν και να εργαστούν προς την κατεύθυνση στήριξης της ανάπτυξής τους.

Για το πειραϊκό εμπόριο και την πόλη μας, η υλοποίηση αυτών συνδυαστικά με τη βελτίωση των υποδομών, τις σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες που ήδη λειτουργούν και αυτές που βρίσκονται υπό κατασκευή, αλλά και με τα εμβληματικά έργα που έχουν υλοποιηθεί όπως π.χ. ο Πύργος που πρόσφατα εγκαινιάστηκε, που λειτουργούν ως ισχυροί πόλοι έλξης για κόσμο και νέες επιχειρήσεις ή άλλων έργων που έχουν δρομολογηθεί, θα δημιουργήσουν ένα θετικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις