Ικαρία: Η ξεχωριστή κουζίνα του… νησιού της μακροζωίας
Τι πρέπει να δοκιμάσετε
Ένα από τα διάσημα πιάτα της Ικαρίας είναι το «σουφικό», ένα καλοκαιρινό στιφάδο λαχανικών, κατάλληλο για χορτοφάγους. Μείγμα από διάφορα λαχανικά (ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, κρεμμύδια), μαγειρεμένα σε τηγάνι με ελαιόλαδο και λίγο πουρέ ντομάτας.
Επίσης, τα κολοκυθάκια και οι ρεβυθοκεφτέδες είναι πολύ γνωστά εδέσματα του νησιού, συνοδευόμενα από το περίφημο Ικαριώτικο κόκκινο κρασί, τον «Πράμνειο Οινό». Ξεχωριστές και τυρόπιτες με «κάθουρα», το ντόπιο κατσικίσιο τυρί και διάφορες πίτες με βότανα, αρωματικά φυτά και πολλά μπαχαρικά.
Στα παραδοσιακά πιάτα με κρέας, ξεχωρίζουν το κατσίκι γεμιστό με ρύζι και διάφορα βότανα και το γνωστό και σε άλλα νησιά της χώρας «γαμοπίλαφο», ρύζι που σερβίρεται σε γάμους με ντόπιο κατσικίσιο κρέας, βραστό ή ψητό, όπως και το κατσίκι γεμιστό με ρύζι και διάφορα βότανα. Από τα πιο ξεχωριστά πιάτα της τοπικής κουζίνας είναι επίσης η «κακαβιά», μια ψαρόσουπα που φτιάχνεται με θαλασσινά ψάρια και θαλασσινό νερό.
Άλλο διαδεδομένο πιάτο είναι το «κολοκάσι», η Ικαριανή γλυκοπατάτα. Ένα σπάνιο φυτό που στην Ελλάδα βρίσκεται μόνο στην Ικαρία. Οι ντόπιοι μαγειρεύουν τη ρίζα του με φασόλια ή ως σούπα, ψητά ή βραστά με κρέας, με τον ίδιο τρόπο όπως οι πατάτες. Ωστόσο, κυρίως το σερβίρουν σαν σαλάτα, συνοδευόμενο από πάστα σκόρδου και κρασί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ικαρία φημίζεται για το κρασί της εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στην Οδύσσεια του Ομήρου, γίνεται αναφορά στο Ικαριώτικο «Πράμνειο Οινό», ένα δυνατό βαθυκόκκινο κρασί. Πιστεύεται επίσης ότι ο Διόνυσος, ο Έλληνας Θεός του Κρασιού, γεννήθηκε στην Ικαρία. Τα σταφύλια αποτελούσαν σημαντική καλλιέργεια στην Ικαρία και παλαιότερα κάλυπταν μεγάλο μέρος του νησιού και συνέβαλαν σημαντικά στην οικονομική του ανάπτυξη. Σήμερα παράγει μέτριες ποσότητες βιολογικών και μη οργανικών λευκών κρασιών, ξηρά, ημίξηρα και ημίγλυκα κόκκινα κρασιά και ροζέ κρασιά ενώ διαθέτει δύο κύριες γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών, το Φωκιανό (κόκκινο) και το Μπεγλέρι (λευκό).
Με πληροφορίες από την Ένωση ξενοδόχων Σάμου-Ικαρίας
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις