Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Τα υψηλότερα κόστη παραγωγής στον καφέ εξαιτίας των ζημιών στις καλλιέργειες που προκαλούνται λόγω της κλιματικής, αλλαγή μπορούν να οδηγήσουν σε πληθωρισμό της τιμής. Οι ειδικοί του καφέ προειδοποιούν επίσης ότι οι τιμές θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όσο μειώνεται η παγκόσμια προσφορά καφέ.

Ο Διεθνής Οργανισμός Καφέ (ICO) ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η σύνθετη τιμή δείκτη ICO – μια βασική τιμή αναφοράς για την παγκόσμια βιομηχανία καφέ – σημείωσε υψηλό 13 ετών, με μέση τιμή 226,83 σεντς ή περίπου 2,27 δολάρια ανά λίβρα.

«Ο καφές είναι ένα πολύ περίπλοκο εμπόρευμα. Μέρος αυτού του λόγου είναι επειδή έχετε πολλαπλά πλαίσια προσφοράς και ζήτησης που επηρεάζουν την τιμή», δήλωσε ο Ryan Delany, ιδρυτής και επικεφαλής αναλυτής της Coffee Trading Academy στο CNN. Και, όπως είπε, απλά δεν υπάρχει αρκετός καφές στον κόσμο.

«Ο καφές είναι πιο ευαίσθητος στις αλλαγές της θερμοκρασίας από πολλές άλλες καλλιέργειες», δήλωσε ο Michael Hoffmann, ομότιμος καθηγητής στο Κολέγιο Γεωπονικών και Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Cornell. «H κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται. Φανταστείτε μόνο πιο έντονα καιρικά φαινόμενα, άνοδο της θερμοκρασίας και τις άμεσες επιπτώσεις στους ανθρώπους που εργάζονται στις φυτείες καφέ» σημείωσε, προσθέτοντας: «Πιθανότατα για (τους καταναλωτές), ο καφές απλά θα γίνει πιο ακριβός».

Οι γνώστες του καφέ λένε συχνά ότι όταν η Βραζιλία φτερνίζεται, ο υπόλοιπος κόσμος κρυολογεί – μια αναφορά στην ιδιότητά της ως ο νούμερο ένα παραγωγός Arabica, της υψηλής ποιότητας ποικιλίας καφέ που αποτελεί πάνω από το 60% της συνολικής παραγωγής καφέ. Έτσι, όταν ένας ασυνήθιστα ισχυρός παγετός αποδεκάτισε τις καλλιέργειές της το καλοκαίρι του 2021, η αγορά καφέ υπέστη άμεσο σοκ από την προσφορά, καθώς τα προθεσμιακά συμβόλαια καφέ των ΗΠΑ, τα οποία παρακολουθούν τον Arabica, έφτασαν στο υψηλό των 260 σεντς ανά λίβρα. Σύμφωνα με τον Delany, οι τιμές του καφέ κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 100 και 140 σεντς, αλλά παραμένουν σταθερά πάνω από αυτό το εύρος τα τελευταία τρία χρόνια. Αλλά ο αντίκτυπος του παγετού δεν τελείωσε στην Arabica.

Ο Delany εξήγησε ότι δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπει κανείς αγοραστές να αλλάζουν μεταξύ Arabica και Robusta, ενός φθηνότερου τύπου κόκκων που χρησιμοποιείται στον στιγμιαίο καφέ. Και με περισσότερους ανθρώπους να εισρέουν στην αγορά για τη Robusta,  αυτό επηρεάζει και την τιμή. «Σε γενικές γραμμές, όταν η Arabica ανεβαίνει, ανεβαίνει και η Robusta», είπε.

Παρόλα αυτά, ο Delany σημείωσε ότι είναι σπάνιο η ζήτηση Robusta να ξεπερνά τη ζήτηση Arabica – αλλά χάρη στις συνεχιζόμενες αυξημένες τιμές Arabica, αυτό ακριβώς συνέβη.

Η Robusta είναι ένα πολύ πιο ανθεκτικό φυτό από το αντίστοιχό της, αλλά παρά την ικανότητά της να αντέχει σε μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας, οι πρόσφατες αποδόσεις εξακολουθούν να υποφέρουν από ξηρασίες και θερμοκρασίες υψηλότερες από το κανονικό.

Με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις