Αλκοολούχα ποτά: Αυτές είναι οι πιο ακριβές χώρες – Η θέση της Ελλάδας
Με δείκτη τιμών 151,1, ο οποίος είναι 51,1% υψηλότερος του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα
Ψηλά στη λίστα των χωρών της EΕ με τα ακριβότερα αλκοολούχα ποτά βρίσκεται η χώρα μας με τον δείκτη τιμών να διαμορφώνεται στο στο 151,1, ο οποίος είναι κατά 51% υψηλότερος του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ-27).
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση μεταξύ των χωρών με τα ακριβότερα αλκοολούχα ποτά, στους 27 της ΕΕ, καταλαμβάνει η Ελλάδα ενώ αποτελεί την ακριβότερη χώρα ανάμεσα στις μεσογειακές και τουριστικά ανταγωνιστικές της χώρες, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών και τα στοιχεία της Eurostat για το 2023. Αυτό, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο «εξηγείται από τον πολύ υψηλό Ειδικό φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των αλκοολούχων ποτών που ισχύει στη χώρα μας και το ΦΠΑ, τιμές που ανεβάζουν σημαντικά το κόστος για τον τελικό καταναλωτή, δημιουργώντας παράλληλα κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του παράνομου εμπορίου».
Συνολικά το 2023, το επίπεδο λιανικής τιμής των οινοπνευματωδών ποτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν από δυόμισι φορές υψηλότερο στο ακριβότερο κράτος μέλος, σε σύγκριση με το πιο φθηνό λόγω της διαφοροποίησης στη διαφοροποίηση της φορολογίας τους.
Ακριβότερη στα οινοπνευματώδη ποτά ήταν η Φινλανδία με δείκτη τιμών 202,3 (κατά 102,2% υψηλότερο από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο) ακολουθεί η Ιρλανδία με δείκτη τιμών 201,5, η Ελλάδα στην τρίτη θέση και στην τέταρτη και πέμπτη θέση η Δανία (με 138,6) και η Σουηδία (με 136,3). Τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών για τα ποτά με αλκοόλη αλκοόλ καταγράφηκαν στην Αυστρία με 83,3 (17% κάτω του μέσου κοινοτικού όρου της ΕΕ) και την Γερμανία με 87,2 (13% κάτω του μέσου όρου).
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των μεσογειακών τουριστικά ανταγωνιστικών χωρών όπως είναι η Πορτογαλία (με 111,5), η Κύπρος (με 111,3) η Γαλλία (με 99), η Ισπανία (με 97,3) και η Ιταλία (με 87,3).
Από την πλευρά του ο ΣΕΑΟΠ, επαναλαμβάνει πως ο ΕΦΚ τα τελευταία χρόνια, (μετά τις διαδοχικές αυξήσεις) αντιστοιχεί στο 1/3 της τελικής τιμής των αλκοολούχων ποτών, ενώ συνδυαστικά με το ΦΠΑ, οι φόροι αποτελούν το 55% της τελικής τιμής ενός τυπικού αλκοολούχου ποτού (50% στο τσίπουρο & την τσικουδιά και 57% στο ούζο). Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών είναι 40% υψηλότερος υψηλότερος του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ενδεικτικό, σύμφωνα με τον ΣΕΑΟΠ, των επιπτώσεων που είχαν στις τιμές οι διαδοχικές αυξήσεις του ΕΦΚ και του ΦΠΑ είναι το γεγονός ότι το 2009, στην Ελλάδα οι τιμές ήταν κατά 8% υψηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ το 2023 είναι κατά 51% πιο υψηλά, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην τρίτη υψηλότερη θέση το 2023 μεταξύ των χωρών της ΕΕ 27. «Η υψηλή τιμή των ποτών, αποτελεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα για το τουριστικό προϊόν για τη χώρα και πριμοδοτεί το λαθρεμπόριο από τις γειτονικές χώρες» όπως υπογραμμίζει.
Ο ΣΕΑΟΠ προτείνει τη σταδιακή προσαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών σε βάθος τριετίας (2024–2026) στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μέτρο το οποίο, όπως επισημαίνει, είναι δημοσιονομικά ουδέτερο και θα οδηγήσει σε μείωση των τελικών τιμών καταναλωτή, στο περιορισμό του παράνομου εμπορίου, αμβλύνοντας ταυτόχρονα τις στρεβλώσεις που ταλανίζουν για χρόνια τον κλάδο, ενισχύοντας την ρευστότητα και την παραγωγική δυναμική των επιχειρήσεων.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις