Τι δείχνει έρευνα επιστημόνων του Χάρβαρντ

Νέα μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ  διαπιστώνει ποια εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων έχει ήδη συνδεθεί με διάφορες χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι καρδιακές παθήσεις. Η νέα μελέτη διερευνά τους κινδύνους που σχετίζονται με συγκεκριμένους τύπους εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων.

Οι ερευνητές λοιπόν διαπίστωσαν ότι τα ζαχαρούχα ποτά και τα υπερεπεξεργασμένα κρέατα είναι τα μόνα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι τρεις μελέτες

Συγκεκριμένα, εξέτασαν δεδομένα από τρεις μελέτες: στην πρώτη συμμετείχαν 75.735 νοσηλεύτριες ηλικίας 30 έως 55 ετών, στη δεύτερη 90.813 γυναίκες ηλικίας 25 έως 42 ετών και στην τρίτη,  40.409 άνδρες ηλικίας 40 έως 75 ετών. Από τη μελέτη αποκλείστηκαν όσοι είχαν ήδη διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνο ή είχαν υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα σε δέκα ομάδες: ψωμί και δημητριακά, σάλτσες και καρυκεύματα, γλυκά και αλμυρά σνακ, ζαχαρούχα ποτά, επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, πουλερικά και ψάρια, έτοιμα γεύματα, επιδόρπια με βάση το γιαούρτι και αλκοολούχα ποτά.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Lancet Regional Health»  έδειξε ότι ενώ τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, το επίπεδο κινδύνου ποικίλλει ανάλογα με το συγκεκριμένο είδος τροφίμου, καθώς δεν έχουν όλα τα ίδια επιβλαβή αποτελέσματα. Για τα ζαχαρούχα ποτά και τα επεξεργασμένα κρέατα διαπιστώθηκε ότι ενέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ άλλα υπερεπεξεργασμένα προϊόντα, όπως το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, το γιαούρτι, τα γαλακτοκομικά επιδόρπια και τα αλμυρά σνακ συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο μειωμένος καρδιαγγειακός κίνδυνος των δημητριακών πρωινού και του ψωμιού μπορεί να οφείλεται στη σχετικά υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, μέταλλα, φαινολικές ενώσεις και άλλα συστατικά ολικής άλεσης. Πρόσθεσαν ότι τα γιαούρτια που περιέχουν προβιοτικά βακτήρια ή λιπαρά οξέα μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις