Αυτά είναι 6+1 τρόφιμα που μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα
Πλούσιες σε πρωτεΐνη
Η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων, είναι υπεύθυνη για το 35% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου λόγω και της εξέχουσας σημασίας που έχουν τα ζωικά προϊόντα στη ζωή μας. Σύμφωνα με το Fair Planet, ενώ τα προϊόντα αυτά αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής μας, τελικά παρέχουν μόνο το 20% θρεπτικών συστατικών.
Ποιες όμως είναι τροφές οι οποίες θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα συστατικά του κρέατος;
Φακές: Πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, επίσης με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα (0,84 kg /100 g πρωτεΐνης). Έχει φυσικά θετική επίδραση στο περιβάλλον όταν καλλιεργείται με βιώσιμο τρόπο. Τα φυτά φακής όχι μόνο απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, αλλά τραβούν επίσης άζωτο από τον αέρα και το αποθηκεύουν υπόγεια χάρη σε μια συμβιωτική σχέση με βακτήρια που δεσμεύουν το άζωτο που ζουν στις ρίζες τους. Εξαιτίας αυτού, οι φακές δεν χρειάζονται λιπάσματα για να αναπτυχθούν και είναι επίσης αποτελεσματικές στη μετατροπή των θρεπτικών συστατικών σε πρωτεΐνη.
Αρακάς: Τα μπιζέλια είναι αποτελεσματικές πηγές πρωτεΐνης, καθώς αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο του βάρους τους, ενώ παράγουν μόνο 0,44 κιλά εκπομπών άνθρακα ανά 100 γραμμάρια πρωτεΐνης. Τα φυτά του αρακά δεσμεύουν το άζωτο, μετατρέποντάς το σε μια μορφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το φυτό, μειώνοντας την ανάγκη για συνθετικά λιπάσματα. Οι καλλιέργειες μπιζελιού απαιτούν επίσης λιγότερο νερό και φυτοφάρμακα από άλλες καλλιέργειες, μειώνοντας περαιτέρω τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.
Ξηροί Καρποί: Η καλλιέργεια και η συγκομιδή των ξηρών καρπών απελευθερώνει ελάχιστο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα (0,26 kg ανά 100 g πρωτεΐνης κατά μέσο όρο). Παρά τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα, ωστόσο, δεν είναι όλοι οι ξηροί καρποί φιλικοί προς το περιβάλλον, καθώς η συγκομιδή τους απαιτεί μεγάλες ποσότητες φυσικών πόρων, ιδίως νερού. Τα κάσιους, τα κάστανα, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες νερού – μεταξύ 65 και 100 λίτρων ανά γραμμάριο πρωτεΐνης! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, λαμβάνοντας υπόψη τις συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τροφίμων μας, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη πολύ περισσότερα από το αποτύπωμα άνθρακα.
Τόφου: Όταν προέρχεται με βιώσιμο τρόπο, είναι μια πηγή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη με χαμηλή περιβαλλοντική επίπτωση, απελευθερώνοντας λιγότερο από δύο κιλά CO2 ανά 1000 g πρωτεΐνης. Ενώ πολλές πηγές έχουν αποδοκιμάσει ότι η ζήτηση για τόφου έχει προκαλέσει περαιτέρω αποψίλωση των δασών στη Λατινική Αμερική, μόνο το 6% της σόγιας που παράγεται προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ πάνω από το 70% χρησιμοποιείται για ζωοτροφές.
Στην πραγματικότητα, η μεγάλη ζήτηση για ζωικό κρέας οδήγησε στη δημιουργία πολλών νέων εκμεταλλεύσεων για την καλλιέργεια σόγιας και καλαμποκιού, τα οποία είναι φθηνά και αποτελεσματικά τρόφιμα για την πάχυνση των ζώων και την επίτευξη της τιμής της αγοράς.
Σπόροι: Οι σπόροι με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως οι σπόροι chia, η κολοκύθα, η κάνναβη και οι λιναρόσποροι είναι φιλικές προς το περιβάλλον πηγές θρεπτικών συστατικών. Οι σπόροι απαιτούν πολύ λιγότερο νερό για να αναπτυχθούν από τις περισσότερες άλλες πρωτεΐνες (80% λιγότερο από το βόειο κρέας και 20% λιγότερο από τα φιστίκια) και στην πραγματικότητα έχουν πολύ χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φυτά απορροφούν περισσότερο CO2 από τον αέρα από αυτό που εκπέμπεται κατά τη συγκομιδή και τη συσκευασία τους.
Βρώμη: Εκτός από την παραγωγή μικρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η βρώμη συχνά καλλιεργείται τους χειμώνες ως καλλιέργεια για τη διατήρηση και την αναπλήρωση της ποιότητας του εδάφους. Δεδομένου ότι η βρώμη καλλιεργείται για διατήρηση , η συγκομιδή της προκαλεί ελάχιστη διάβρωση του εδάφους ή εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα από το έδαφος. Βοηθούν επίσης τα όσπρια και τα φασόλια να αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικά όταν φυτεύονται εκ περιτροπής.
Αυγά: Παρέχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης, καθώς και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, ενώ έχουν σχετικά χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο σε σύγκριση με άλλα ζωικά υποπροϊόντα. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες κατά την επιλογή βιώσιμων αυγών είναι η διασφάλιση ότι η τροφή τους είναι και φυσική για τα κοτόπουλα και προέρχεται με βιώσιμο τρόπο.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις