Σε ποιες επιχειρήσεις θα εστιασθούν οι έλεγχοι τις επόμενες εβδομάδες

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών Αρχών βρίσκονται  επιχειρήσεις, εγχώριες και πολυεθνικές, που παράγουν ή πωλούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα.

Στόχος των ελέγχων είναι να διαπιστωθεί εάν βασικά αγαθά πωλούνται με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους σε σχέση με το αντίστοιχο με το οποίο πωλούνταν τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί αυτή την εβδομάδα και στους ελέγχους των επιχειρήσεων που πωλούν σχολικά είδη, ενόψει της έναρξης της φετινής σχολικής χρονιάς την προσεχή Τετάρτη.

Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν νέα πρόστιμα για παραπλανητικές εκπτώσεις.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ήδη οι αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές του υπουργείου Ανάπτυξης επεξεργάζονται στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις για πλασματικές εκπτώσεις, δηλαδή για εκπτώσεις,  πριν από τις οποίες είχαν προηγηθεί «τεχνικές» ανατιμήσεις.

Οι έλεγχοι και τα υψηλά πρόστιμα αποτελούν το βασικό  «όπλο» του υπουργείου Ανάπτυξης προκειμένου να αποτρέψουν φαινόμενα κερδοσκοπίας. Οι ελεγκτές μπορούν να επιβάλλουν αυξημένα πρόστιμα σε επιχειρήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις υψηλής παραβατικότητας μπορεί να φτάσουν και τα 11 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα οι ελεγκτές μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα 6 εκατ. σε όποιες επιχειρήσεις συνεχίζουν να κάνουν προωθητικές ενέργειες εφόσον προηγουμένως έχουν κάνει ανατιμήσεις και άλλα 5 εκατ. ευρώ εάν πωλούν τα προϊόντα τους με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους σε σχέση με αυτό που τα πούλαγαν τον Δεκέμβριο 2021.

Για παράδειγμα όσες επιχειρήσεις ανατιμούν κάποια τρόφιμα, αυτά δεν μπορούν να διατεθούν με έκπτωση ή σε οποιαδήποτε άλλη προωθητική ενέργεια για διάστημα 3 μηνών.

Σημειώνεται επίσης ότι οι βιομηχανίες τροφίμων και οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν το υπουργείο Ανάπτυξης όταν προβαίνουν σε ανατιμήσεις των προϊόντων τους.

Σε κάθε περίπτωση στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι οι έλεγχοι να γίνονται σε συγκεκριμένα προϊόντα, σε όλα τα στάδια από την παραγωγής τους, την διανομή τους μέχρι να φτάσουν στο καλάθι του καταναλωτή.

Μάλιστα, στόχος του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου, είναι μεταξύ άλλων, να δημιουργηθεί μια λίστα με 100 βασικά αγαθά, όπου στην πλειονότητά της περιλαμβάνει τρόφιμα, τα οποία θα βρίσκονται συνεχώς στο ραντάρ των ελεγκτών.

Με πλαφόν στο περιθώριο κέρδους πρέπει να πωλούνται και τα σχολικά είδη.

Ήδη οι ελεγκτικές Αρχές έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετές ημέρες τους ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κάποιες εταιρείες έχουν προχωρήσει σε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, οι τιμές στα σχολικά είδη είναι χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Σημειώνεται, ότι αρκετά καταστήματα με ηλεκτρικά προϊόντα, με παιχνίδια αλλά και σούπερ μάρκετ έχουν δημιουργήσει το «καλάθι των μαθητών», το οποίο θα βρίσκεται σε ισχύ έως τις 15 Οκτωβρίου,   όπου διατίθενται σχολικά είδη σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις