Ελληνική Ένωση Καφέ: Ποια είναι τα νέα δεδομένα στην επεξεργασία, εμπορία και διανομή καφέ
Τι αλλάζει με την εισαγωγή του ψηφιακού τέλους συναλλαγής
Την ικανοποίησή της εκφράζει η Ελληνική Ένωση Καφέ για τα νέα δεδομένα που φέρνει για τον κλάδο επεξεργασίας, εμπορίας και διανομής καφέ στην Ελλάδα η κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου επί των συμβάσεων χρησιδανείων η οποία προβλέπεται στον Νόμο του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής.
Η συγκεκριμένη αλλαγή αποτελεί νόμο του κράτους από το βράδυ της Πέμπτης μετά τη ψήφισή της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Το θέμα είχε φέρει επανειλημμένα στο προσκήνιο η Ελληνική Ένωση Καφέ, σε μία προσπάθεια περιορισμού των γραφειοκρατικών διαδικασιών κατά τον χρησιδανεισμό εξοπλισμού από τις εμπορικές επιχειρήσεις σε επιχειρήσεις εστίασης, γεγονός που προκαλούσε πλεονάζοντα φόρτο και διαδικασίες διευθέτησης για το σύνολο του κλάδου.
Η εισαγωγή του ψηφιακού τέλους συναλλαγής αντικαθιστά το προϋπάρχον θεσμικό πλαίσιο του χαρτοσήμου, το οποίο στην Ελλάδα βρισκόταν σε ισχύ από το 1931 και επηρέαζε δραστικά την καθημερινή λειτουργία του κλάδου καφέ αλλά και άλλους κλάδους όπως των καυσίμων, των αναψυκτικών, των γαλακτοκομικών, των ποτών κ.α.
Η Ελληνική Ένωση Καφέ έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε αξιόπιστο συνομιλητή της ελληνικής πολιτείας από τη σύστασή της. Ήδη από το 2022 πέτυχε την απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη διαδικασία χρησιδανεισμού εξοπλισμού. Σε συνέχεια των επίμονων προσπαθειών και της διαβούλευσης της με το Υπουργείο Οικονομικών, με τον νέο νόμο γίνεται ένα ακόμα βήμα για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας με κατεύθυνση την άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, την επίλυση στρεβλώσεων που προκαλούσε το τέλος χαρτοσήμου, και την οριστική διευθέτηση του ζητήματος μέσα από ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις