Η τακτική κατανάλωση καφέ ή καφεΐνης σε μέτρια επίπεδα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας, διαπίστωσαν οι επιστήμονες

Η τακτική κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ μπορεί να έχει προστατευτική δράση κατά της εμφάνισης καρδιομεταβολικών νοσημάτων, όπως διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism» της Endocrine Society.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από τη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank σε περισσότερα από 170.000 άτομα για τις αναλύσεις της καφεΐνης και περίπου 188.000 για τις αναλύσεις της κατανάλωσης καφέ. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν κανένα καρδιομεταβολικό νόσημα κατά την έναρξη της μελέτης.

Η τακτική κατανάλωση καφέ ή καφεΐνης σε μέτρια επίπεδα, όπως διαπίστωσαν, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας, δηλαδή συνύπαρξης τουλάχιστον δύο καρδιομεταβολικών νοσημάτων, όπως του διαβήτη τύπου 2, της στεφανιαίας νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές ή τους καταναλωτές ποσότητας μικρότερης από 100 mg καφεΐνης ημερησίως, όσοι κατανάλωναν μέτρια ποσότητα καφέ, ή καφεΐνης (200-300 mg ημερησίως) είχαν αντίστοιχα 48,1% και 40,7% μειωμένο κίνδυνο για νεοεμφανιζόμενη καρδιομεταβολική πολυνοσηρότητα.

«Η κατανάλωση τριών φλιτζανιών καφέ ημερησίως – ή 200 ως 300 mg καφεΐνης – μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας σε άτομα που δεν πάσχουν από καρδιομεταβολικά νοσήματα» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Τσαοφού Κε από το Πανεπιστήμιο Soochow.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις